Despre Galaxy S20 ULTRA deja v-am povestit foarte multe, iar concluzia mea și a multor altora a fost că numerele imense ale lui – 108MP, zoom x100, 8K fără stabilizare, nu sunt atât de utile în utilizarea zilnică. Este suficient o cameră de 64MP, zoom x50 și filmare în 4K cu stabilizare ca pe S20. Așa că de ce ai da 5.500lei pe S20 ULTRA când S20 e doar 4.000lei? Poate doar dacă vrei să ai cel mai scump device, dar poate mișcarea mai inteligentă e să alegi S20.
Eu una vreau să am ce e mai bun, dar S20 m-a cucerit cu o altă caracteristică – nu raportul calitate-preț. Ci culoarea!
S20 este disponibil pe alb, gri închis, un albastru deschis și pe roz. Rozul arată fantastic și nu îl ador pentru că sunt fată și e normal să prefer roz, ci pentru că iesi în evidență, pentru că e altceva, pentru că o să fie un subiect de discuție la întâlnirile cu prietenii. Poate nu par motive importante, dar și astea contează mult în activitățile sociale din ziua de azi.
Așa că azi vom discuta despre cât de important e designul la telefoanele mobile. Design-ul creat doar pentru a arăta mai bine, mai altfel, mai interesant, nu designul funcțional care aduce un noul mod de utilizare, care schimbă complet device-uri – precum telefoanele pliabile. Ci vom discuta de design doar din punct de vedere estetic.

Cred că 99% dintre utilizatorii de smartphone-uri își doresc un device care să fie altfel, nu doar să arate bine, dar să se și diferențieze de alte deviceuri.
Fie că e vorba de o culoare mai specială, de un logo RGB de spate, de o așezare mai altfel a sistemului de camere foto sau de aplicații pe telefon care îl fac să pară mai futurist, astfel de detalii atrag atenția și interesul persoanelor care îl văd. Așa că, în primul rând, design telefonului te scoate pe tine în evidență, îți oferă un subiect de discuție, poate de multe ori chiar de spart gheața cu niște oameni noi, te aduce în prim plan, te fac să pari mai special pentru că ai gusturi mai deosebite. Un telefon se poate comporta ca un element vestimentar mai special, ca un accesoriu care te pune în valoare, ca o culoare mai ciudată la păr care spune multe despre tine. Cum mulți încercă să ieși în față prin haine, accesorii, păr, coafuri, așa putem utiliza și telefonul.
Din păcate, în ultimii ani, telefoanele mai toate arată aproape la fel, rar mai apare un telefon care să fie mai special și de multe ori nu e un telefon de top pe care l-ai dori nu doar pentru design, ci și pentru carateristicile lui. Îmi e doar de începutul anilor 2000 când Nokia era pe val și realizau în fiecare an un telefon altfel. Am avut Nokia 3250 care avea partea de jos mobile, se mișca și se transforma în MP3 player sau cameră foto printr-o simplă rotire. Încă mi se pare cea mai tare chestie.
Cum ecranul e la fel la toate device-urile de top, la mai toate chiar și curbat pe margini, doar spatele a rămas „locul de joacă” al producătorilor. Culorile puternice, gradienții reușiți, patterneuri subtile, toate încearcă să aducă ceva nou, dar timid. Eu aș cumpăra un smartphone foarte bun, chiar aș da și 200-300lei extra, ca să am un spate într-o culoare specială, poate chiar roz, sau cu un desen interesant. Dar să fie a telefonului, să nu fie husă pentru că nu este deloc același lucru, o husă poate pune oricine, dar să ai din fabrică un telefon cu spatele cu un desen futurist e cu totul altceva.

S-au mai lansat și ediții limitate alte unor telefoane foarte bune, ediții precum colaborarea Samsung cu Marvel, dar ori erau mult mai scumpe, nu aveau doar 200-300 lei în plus, ori pe la noi nu au ajuns. Eu aș vrea să văd astfel de modele într-un număr mai mare, accesibile tuturor.
Dar hai să discutăm și de ce acest lucru nu este posibil. Până acum am discutat din punctul de vedere al utilizatorului care ar vrea ceva diferit, dar nu e așa ușor pentru producători să facă asta. E un cost estul de mare pentru ei să scoată modele și în alte culori, linia de producție se schimbă, investesc în cercetare și deszolvare, în testarea noilor culori, patterneuri sau texturi, iar la finalul zilei trebuie să se asigure nu doar că își recuperează investiția, dar că acele modele se vor vinde în numărul mare produs de ei, altfel vor rămâne cu modele nevândute pentru că toți aleg S20 gri și nu S20 pink.

De asta apreciez mult culoarea asta la S20, Samsung a riscat un pic, deși sunt sigură că au produs mai puțin telefoane pe roz decât pe gri sau alb, dar pe termenul lung a câștigat pentru că a venit cu ceva diferit, iar eu voi ține minte asta. Acum un design un pic altfel este mai mult un element de marketing. În plus, S20 e un telefon foarte bun!