O să încep acest review prin a vă spune ca nu sunt fotograf, știu destule despre camere foto/video dar acest review nu o sa fie unul extrem de tehnic.
Camerele foto de la Panasonic fac o treaba atât de bună încât oricine le poate folosi la capacitate maximă, chiar dacă e începator. Desigur, vă recomand să incercați să învățați despre fotografiere și camere foto, dar dacă din diferite motive vrei doar o cameră foto/video care să ofere o imagine perfectă fără prea mult efort din partea ta, atunci aceste device-urile pe care o să le prezint azi sunt perfecte. Normal, un fotograf/videograf profesionist o să aiba rezultate și mai bune.
Kit-ul Panasonic G90M cu Obiectiv G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH
Panasonic G90 face parte dintr-o gamă excelentă și este una din cele mai bune camere mirrorless mid-range pe care le puteți cumpăra.
Camerele rivale la un preț similar, cum ar fi Fujifilm X-T30 și Sony A6400 au avantajele senzorilor mai mari sau JPEG-uri mai bune direct din cameră (în cazul X-T30) și autofocus mai avansat (Sony A6400). Dar, părerea mea este că G90 este mult superioară datorită stabilizării încorporate, cât și a ecranului ce se poate roti, ceea ce face din G90 o opțiune perfectă pentru vloggeri sau oricine folosește camera atât pentru fotografie cât și pentru video.
Dacă adăugam și designul său robust plus caracteristici precum modul Photo 4K, avem un partener de călătorie excelent și versatil.
Prețul kit-ului Panasonic G90M cu Obiectiv G Vario 12-60mm este de aproximativ 4.500lei, un pret foarte bun.
Puncte forte G90M:
– Compactă și ușoară
– Design robust ce rezistă la interperii
– ecranul versatil ce este foarte bun pentru vlogging
– Posibilități extinse de configurare
– Calitate foto și video foarte bună
– Posibilitatea de a filma 4k nelimitat
Specificații cheie:
– 20.3MP Digital Live MOS Sensor
– Venus Engine Image Processor
– Monitor OLED cu control tactil de tip static
– 5-Axis Zoom digital 2x, 4x
– Caracteristica Live View Composite
– Stabilizare 5-axis dual IS 2
– Compatibilă cu lentile Micro Four Thirds
– Mufă jack 3.5 mm
– Înregistrare video 4k nelimitat
Design
G90M reușește să atingă un echilibru între dimensiune, rezistență și utilizare. Corpul lui G90 este rezistent la interperii și robust, cu un cadru frontal din aliaj de magneziu ce protejează de daune minore cum ar fi scăpatul din mână (totuși, nu cred ca ar trebui să testați rezistența) cu porturi și îmbinări foarte bine sigilate pentru a împiedica pătrunderea nisipului, prafului sau a apei în interiorul camerei.
În ciuda corpului robust, camera este destul de compactă și ușoară, iar grip-ul texturat pentru a nu aluneca se află pe partea dreaptă, ceea ce face camera ușor de utilizat cu o singură mână. Există, de asemenea, un set bun de controale și butoane poziționate foarte accesibil, incluzând două rotițe de reglare, două butoane funcționale, plus alte butoane și rotiț e ce vă oferă acces instant la cele mai frecvente setări. Alte controale și setări pot fi accesate din meniul de sistem sau folosind ecranul tactil.
Ecran
Ecranul este fantastic. Capabil să se rotească, ecranul poate fi văzut dintr-o varietate de unghiuri, inclusiv din față, ce este o caracteristică îndrăgită de vloggeri sau de iubitorii de selfie-uri. Majoritatea camerelor mirrorless din categoria mid-range nu vin cu un ecran atât de versatil.
Controlul tactil este excelent pentru setarea rapidă a unui punct de focalizare automată, dar este puțin incomod în cazul lucrurilor sau setărilor mai complexe. În ceea ce privește claritatea și luminozitatea, ecranul funcționează bine atât în interior cât și afară, mai puțin în lumina directă a soarelui, unde e puțin mai dificil de văzut. Din fericire, în astfel de circumstanțe există o altă opțiune, vizorul OLED.
Calitatea vizorului este bună, imaginea nu este deosebit de mare sau luminoasă și nici uimitor de clară, însă nu are lag și nu mă pot plânge de rezoluția sa. Pe scurt, își face treaba bine.
Performanță
Tehnologia DFD (Depth from defocus) a fost anunțată în timpul lansării lui G90, iar uneori este uimitor de rapidă și foarte capabilă să urmărească un subiect în mișcare, foarte rar a pierdut focus-ul, în special când ceva trece prin fața camerei. Totuși, am avut și momente în care camera nu vroia deloc să focalizeze pe ce voiam eu fără să mă joc prin setări sau să ating ecranul în mod constant.
Nu este sfârșitul lumii, faptul că trebuie să depui un pic mai multă muncă câteodată. Cu toate acestea G90 are un autofocus foarte bun al feței și al ochilor, ceea ce face ca fotografiile de portret să iasă foarte bine.
Ce îmi place foarte mult la Lumix G90 este sistemul încorporat de stabilizare a imaginii, ce oferă fotografilor ce nu folosesc un trepied o adevarată mână de ajutor. Fotografiile cu un timp expunere îndelungat fără trepied, sau filmatul fără un gimbal sun în întregime posibile datorită acestui sistem, și deși nu ar trebui privit ca un remediu miraculos pentru fotografiile blurate sau video-uri mișcate, este ideal pentru o cameră mică și ușoară, ideală pentru călătorii.
Durata bateriei este ok, camera poate face undeva în jur de 300 de fotografii pe ciclu de încărcare, și se încarcă relativ rapid.
Calitate Foto – Video
G90 vine cu un senzor Four Thirds de 20.3 megapixeli fără filtru low-pass.
Senzorul este la fel de bun în materie de performanță ca cel al lui Panasonic G9, are un control al zgomotului de fundal decent la ISO-uri mai mici.
Cât am fotografiat eu, afară, pe timpul zilei, G90 s-a descurcat foarte bine, cu JPEG-uri direct din cameră pline de detalii și culori intense. așa că dacă nu sunteți pasionați de procesarea RAW a imaginilor, nu este greu să aveți rezultate impresionante atât timp cât lumina este bună.
Ce priveste modul video, G90 permite filmarea 4K până la 30 fps, dar și 1080p la 60 fps. De fapt, puteți înregistra 1080p la 120 fps, pentru clipuri slo-mo fluente, dacă nu vă deranjează lipsa sunetului sau a autofocusului.
Calitatea video este foarte bună, și chiar dacă nu dispune de capacități HDR ca unele din modele mai scumpe de la Panasonic, permite folosirea profilului V-Log L pentru creatorii de video ce vor un video de bază curat pentru color grading ulterior.
Poze:
Obiectivul Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 ASPH
Chiar daca G90 este un mid-range, îi poți adăuga cu ușurință un super obiectiv precum Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm și vei avea imediat o super camera foto de portrete.
Prezentat la CES la începutul anului, obiectivul Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f1.2 ASPH OIS este un model ultra high-speed cu stabilizare, conceput special pentru portrete și utilizează foarte bine lumina disponibilă.
Acest obiectiv pentru sisteme Micro Four Thirds oferă o diafragmă maximă f/1.2 foarte rapidă, Power Optical Image Stabilization, finisaj anti-reflexii Nano Surface și un inel pentru setarea manuală a diafragmei. Distanța focală de 42,5 mm oferă un unghi de vedere echivalent cu distanța focală clasica de 85 mm pe o cameră de 35 mm, ce este considerat ideal pentru portrete.
Întrucât acest obiectiv poartă brandul Leica, este una din cele mai bune lentile Panasonic și are și un preț corespunzător, costă 7.300lei.
Obiectivul Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 ASPH are un sistem de lentile construit din metale ușoare și plastic de foarte bună calitate ceea ce îl face destul de ușor, cântărind doar 425g.
Obiectivul se echilibrează bine cu Panasonic Lumix G90 utilizat pentru testare, dar se poate simți puțin mare atunci când este utilizat cu unele dintre camerele Micro Four Thirds mai compacte. Autofocusul este extrem de rapid în lumina bună, iar diafragma rapidă ajută foarte mult atunci când focalizați și în condiții de iluminare precare. Inelul de focalizare manuală este ușor de utilizat ceea ce face ca aplicarea ajustărilor fine să fie o plăcere. Inelul de control al diafragmei oferă posibilitatea setării diafragmei rapid și direct. Pentru funționarea automată a diafragmei, inelul trebuie plasat pe setarea „A”. Ar fi fost bun un mecanisc de blocare pentru a preveni oerarea accidentală a inelului, dar chiar și așa, este o plăcere de utilizat având stopuri la fiecare treime a circumferinței.
Stabilizatorul de imagine este activat printr-un comutator de pe butoiul obiectivului. Dacă este o mică pauză între focalizare și fotografiere, sistemul permite realizarea imaginilor foarte clare, fără trepied la viteze de declanșare de până la 1/5 sec.
Acest obiectiv prezintă caracteristici tipice pentru o lentilă de top cu diafragmă rapidă, cu un nivel de claritate foarte ridicat. Claritatea în centrul cadrului este deja excelentă la diafragmă maximă, aceasta fiind foarte bună și spre marginile cadrului. Oprirea între f/4 și f/8 produce performanțe maxime. Aici claritatea este deosebită de la margine la margine.
Poze:
Nu am întâlnit probleme cu razele soarelui, doar o mică pierdere de contrast poate fi observată la fotografierea în lumină cu diafragma deschisă la maximum. În orice caz, obiectivul vine și cu un con protector de metal ce face o treabă excelentă de a feri obiectivul de lumina excesivă care poate provoca probleme, precum și de a proteja obiectivul de loviri sau zgârieturi.
Părerea mea este că acest obiectiv este unul dintre cele mai bune pentru formatul Micro Four Thirds, datorită clarității excelente a imaginii, cât și nivelului redus de distorsiune a imaginii.
Aceste lucruri sunt sufieciente pentru a recomanda acest obiectiv, Faptul că
include, de asemenea, un sistem eficient de stabilizare optică, tehnologia Nano Surface pentru a nu avea probleme cu flare-urile și un inel pentru controlul manual al diafragmei, face ca acest obiectiv să își merite toți banii.
Concluzie
Lumix G90 de la Panasonic este un mirrorless mid range versatil, o cameră concepută să fie ușoară, dură, ușor de utilizat și excelentă atât pentru fotografiere cât și pentru înregistrarea video. În plus, îi poți adăuga fără probleme un super obiectiv ca să o transformi într-o cameră PRO pentru fotografii.
Părerea mea este că dacă sunteți în căutarea unei camere foto compactă și ușoară, pe care să o puteți lua în călătorii, dar să fie la fel de capabilă să filmeze precum este cu fotografiatul, aceasta este una din cele mai bune disponibile.
Foarte tare articolul, big like 😀
Multumesc mult!