fbpx

Sony Xperia XA1 vs. XA1 Ultra

Sony Xperia XA1 vs. XA1 Ultra

20 sept. 2017 Smartphone-uri

Rar primesc în același timp două telefoane la review de la același producător. Sony a lansat în luna mai două modele noi – XA1 și XA1 Ultra iar eu le-am primit pe ambele pentru a le compara. Înainte de IFA Berlin a fost lansat și XA1 Plus – un model identic la design cu cele două pe care le-am testat deja.

IMG_5181

Am găsit destule părți bune la aceste smartphone-uri, dar și câteva aspecte mai slabe. Deși au specificații diferite, design-ul, construcția și modul în care au fost proiectate este la fel. Iar diferența de performanță se vede și în diferența de preț. Xperia XA1 costă 1.150lei, Xperia XA1 Ultra costă 1.950lei – ambele având un preț decent pentru specificațiile pe care le dețin.

O să vă spun mai întâi ce au cele două modele în comun și apoi o să trec la diferențe.

IMG_5205

Elemente comune Xperia XA1 și Xperia XA1 Ultra:

– design-ul aproape identic

– display IPS LCD

– sistemul de operare Android 7.0 Nougat. Or să primească în curând update la Android Oreo

– procesor Mediatek MT6757 Helio P20 octa-core

– slot pentru cardul de memorie microSD de până la 256GB

– 32GB spațiu de stocare internă

– ambele sunt dual-SIM (dacă renunți la cardul de memorie microSD)

– cameră foto principală de 23MP f/2.0 cu focalizare automată hibridă și bliț

– buton special pentru camera foto/video

– port de încărcare și transfer de date USB-C 2.0

– disponibile în patru culori: alb, negru, gold și roz

– tehnologia Qnovo Adaptive Charging care monitorizează condițiile în care este folosită bateria, de exemplu, temperatura și presiunea pentru a regla intensitatea curentului în timpul încărcării cu scopul de a maximiza durata de viață a dispozitivului

– încărcare rapidă a bateriei

– telefoanele nu vin cu căști audio incluse în cutie

Principala mea problemă cu cele două modele este design-ul. Văd că Sony tot continuă cu un design ce este destul de incomod pentru utilizator și nici vizual nu arată așa bine, dar asta ține mai mult de gusturi. Forma mult prea dreaptă, pătrățoasă, îl face greu de ținut în mână timp îndelungat – chiar și pentru modelul mai mic (XA1). Și bazelul de sus și de jos mi se pare deranjant. Îmi place că ecranul aproape atinge marginile din stânga și dreapta, dar zona de jos este mult prea mare.

IMG_5194

Display-ul se vede bine, culorile sunt reușite, ecranul este un pic cam lucios în lumină naturală, dar nimic care să te incomodeze prea rău. Ciudat este că la modelul XA1 ecranul pare mai galben și mai puțin luminos.

IMG_5231

Ambele telefoane se mișcă foarte bine, deși am observat că se încălzesc un pic cam mult când fac poze cu ele.

Camera foto principală chiar face poze reușite. Sony mereu a avut telefoane cu o cameră foto foarte bună, chiar și pe vremea când nu existau smartphone-uri. Puteți vedea mai jos poze realizate cu ambele telefoane.

IMG_5188

Dacă ții apăsat butonul declanșator al camerei foto o să folosești focalizarea automată (un sistem asemănător cu ce este pe DSLR-uri). Mi-a plăcut opțiunea asta, dar a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu ea, țineam prea mult butonul apăsat și nu înțelegeam de ce nu face poză.

IMG_5201

Diferențe între Xperia XA1 și XA1 Ultra:

– XA1 are un ecran de 5 inci la o rezoluție de 720x1280px – XA1 Ultra are un ecran de 6 inci cu o rezoluție de 1080x1920px

– XA1 are 3GB RAM, XA1 Ultra are 4GB RAM

– camera foto secundară (frontală) la XA1 este de 8MP f/2.0, la XA1 Ultra este de 16MP f/2.0 cu bliț

– XA1 are o baterie de 2300mAh, XA1 Ultra are o baterie de 2700mAh

– prețul, XA1 costă 1.150lei, XA1 Ultra costă 1.950lei

După cum puteți vedea, nu sunt multe diferențe între cele două modele, dar sunt diferențe importante. Cei 4GB RAM la XA1 Ultra chiar se observă, aplicații se încarcă mult mai repede decât pe XA1.

IMG_5226

Iar camera frontală pentru selfiuri este la XA1 Ultra cu mult peste cea de pe XA1, și blițul de pe XA1 Ultra este o diferență importantă dacă îți faci poze des.

IMG_5176

Bateria mai mare nu oferă neapărat o autonomie mai ridicată, ecranul mai mare de pe XA1 Ultra consumă mai multă baterie, așa că autonomia este aproape la fel, poate chiar un pic mai mare pe XA1.

IMG_5227

Eu una aș alege modelul XA1 Ultra. Poate este el un pic mai scump, dar diferențele dintre cele două modele merită 800lei în plus – asta dacă nu te deranjează ecranele mari.

Poze făcute cu XA1:

DSC_0001 DSC_0104 DSC_0004 DSC_0060

Poze făcute cu XA1 Ultra:

DSC_0011 DSC_0021 DSC_0028 DSC_0058 DSC_0091

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.