În luna decembrie a anuilui trecut am luat cu mine la Viena laptopul Acer Spin 5. Mi-a plăcut atât mult de el încât l-am luat zilele trecute și la o plimbare prin România – la Vulcanii Noroioși. Bine, recunosc, am avut nevoie de un laptop performant, versatil și pe care să lucrez cu spor în Photoshop și imediat m-am gândit la Acer Spin 5.
Despre multe din caracteristicile lui am discutat deja în review-ul anterior, dar de data asta am revenit cu mai multe detalii și completări și cu subiective după încă trei săptămâni de utilizare.
Prețul lui Acer Spin 5 este de aproximativ 5.000lei.
Acer Spin 5 este un laptop de tip Convertible 2 in 1. Acesta are balamale care pot fi folosite în orice poziție, permițând utilizatorului, cu ajutorul ecranului multi-touch, să folosească acest laptop ca o tabletă. Aspectul exterior este unul foarte curat și plăcut, datorită construcției metalice a carcasei. Balamalele arată foarte bine și par destul de rezistente încât să țină la cele mai ciudate poziții fără să alunece. Mi-a plăcut și că are foarte multe porturi pentru un laptop atât de subțire, conectivitatea este foarte importantă pentru mine.
Spin 5 este unul din laptopurile mele preferate. Ecran touchscreen foarte mare, IPS, cu un contrast și o rezoluție bună, construcția rezistentă, greudatea și grosimea redusă îl fac perfect pentru mine. Acasă am un monitor de 32 de inci, așa că nu pot trece la un laptop de dimensiuni mici pentru a lucra. Aș vrea un laptop ceva mai ușor ca să-l transport mai simplu, dar dacă e să aleg între portabilitate și performanță + ecran bun, aleg oricând a doua variantă.
Faptul că poate fi folosit ca o tabletă nu este decât un plus pentru Spin 5, de fapt pentru toată seria Spin de la Acer. Acesta poate fi întors pe spate, dar poate fi folosit și în poziția cort, pentru a face vizionarea de conținut multimedia mult mai ușoară. O mică problemă ar fi faptul că în modul cort, difuzoarele sunt orientate invers față de ecran, direcționând sunetul în spate, ceea ce crează un efect sonor puțin ciudat.
Acer Spin 5 nu are placă video, acesta se folosește doar de placa integrată pe chipsetul core i5-8250U, Intel UHD Graphics 620, care folosește din memoria RAM a laptopului. Acest lucru poate deveni o problemă în aplicații care consumă mult RAM (Chrome, Photoshop, Illustrator, Premiere etc), deoarece laptopul este dotat doar cu 8GB RAM DDR4. De asemenea, ai un singur slot de RAM, așa că va trebui să cumperi o plăcuță de 16GB și să o înlocuiești pe cea de 8. Totuși, chiar la începutul acestui articol am spus că am folosit laptopul pentru editare foto și video (Adobe Photoshop CC și Premier Pro CC) și chiar a mers fără probleme. Nu am deschis fișiere exagerat de mari, dar cred că și atunci s-ar fi mișcat decent.
Față de procesoarele din seriile precedente de Core i5, 8250U este Quad Core, iar cele 2 nuclee în plus chiar își fac simțită prezența, mai ales în aplicații care beneficiază mult de pe multitasking. Premiere Pro rulează mult mai rapid, iar Photoshop se încarcă foarte repede. Un mare plus pentru orice device care a trecut pe Quad-Core.
În plus, l-am putut folosi în brațe fără probleme, nu s-a supraîncins, iar ventilatoarele nu au fost prea zgomotoase în momentele în care l-am „chinuit” mai mult.
Nu prea l-am folosit pe post de tabletă, dar mereu a atras atenția prietenilor mei când le arătam în ce poziții poate să stea. Probabil ca tabletă grafică, alături de stylus, ar putea să fie utilizat cu ușurință.
Ecranul arată foarte bine din toate unghiurile de vizualizare, grație tehnologiei IPS. Fiindcă este touchscreen, are un strat extra de sticlă glossy care adună ceva amprente. În lumină puternică are ceva probleme, dar e destul de normal la laptopuri să se comporte așa. Dar uite că am reușit să transform asta într-un avantaj când vreau să-mi fac selfie-uri 😀
De menționat este și prezența butonului Power în lateralul carcasei, pentru a putea fi apăsat cu ușurință în orice mod îl ții, iar ca bonus avem și buton de volum, tot pe lateral, pentru un control mai ușor. Fiind destul de mare, poziționarea butoanelor rapide este extrem de importantă în modul tabletă.
Touchpadul este ok, destul de mare, dar l-am folosit puțin, preferând să apăs fizic pe ecran de fiecare dată când era nevoie de o mișcare complexă. Acesta are și un cititor de amprente în colț pentru un plus de securitate.
Tastatura este aceeași de la celelalte modele Spin, foarte plăcută, iluminată cu lumină albă.
Modelul vine cu Windows 10 și cu o mare varietate de aplicații cum ar fi: Hărți, Fotografii, Muzică, Filme, e-mail și Calendar. Aceste aplicații folosesc OneDrive pentru a face back-up de informații și pentru a se sincroniza pe toate dispozitive, astfel încât să îți poti accesa conținutul de oriunde.
Specificațiile modelului testat de mine:
Procesor: Intel Core i5-8250U
RAM: 8GB DDR4
Placă Video: Intel UHD Graphics 620 (Integrata și cu memorie RAM Shared)
Ecran: LCD IPS Multitouch Full HD
Baterie: 4 cell Li-Ion 3320 mAh
WLAN 802.11ac+ Bluetooth
HD Webcam
Conectori: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI Output, 1x USB 3.1 Gen 1 Type-C
Greutate: 2.2 Kg