fbpx

Este camera lui Huawei Mate20 Pro cea mai bună de pe un smartphone?

Este camera lui Huawei Mate20 Pro cea mai bună de pe un smartphone?

11 nov. 2018 Smartphone-uri

După cum am mai menționat în articolele trecute, setup-ul de camere principale de pe Huawei Mate20 Pro este compus din: Camera principală de 40 MPx, wide angle, F/1.8, Camera Ultra Wide de 20 MPx, F/2.2 și Camera Telephoto de 8 MPx, F/2.4, zoom optic 3X, OIS, zoom hibrid de 5X, toate cu focalizare automată hibrid Laser + PDAF. Astea sunt doar o parte din motivele pentru care sistemul foto folosit pe Mate20 Pro este atât de reușit. Eu am primit telefonul de la Orange România, prin programul Orange Smartphone Tester.

Poate fotografii profesioniști nu vor folosi atât de mult modurile AI și vor trece imediat pe modul Pro. Dar pentru începători funcțiile AI sunt incredibil de utile. Nu numai că în majoritatea cazurilor schimbă setările foto foarte rapid, dar și identifică mai mult de un scenariu într-o poză și adjustează corespunzător contrastul, luminozitate, calibrează culorile și schimbă focusul. Totul este foarte ușor, accentul fiind pe funcționalitate și ușurință în folosire.

 

Câteva dintre motivele pentru care eu consider că Huawei Mate20 Pro are cea mai bună cameră a unui telefon lansat oficial în România (mai sunt câteva modele de super smartphone-uri pe camera foto pe care nu le-am testat):

  • Focalizează Rapid

Sistemul Hibrid de focalizare automată folosit pe Huawei Mate20 Pro este Focalizare Laser (folosindu-se de un laser inclus în zona camerelor din spate) + Focalizare bazată pe Phase Detection. Sistemul pare extrem de rapid la început, dar toate sistemele încetinesc pe măsură ce telefonul îmbătrânește, iar procesorul devine din ce în ce mai solicitat cu multe alte lucruri. Comparabil cu sistemul de focalizare (bazat pe dual Pixel – Phase Detection Auto Focus) de pe Samsung Galaxy Note 9, pare chiar puțin mai rapid, dar diferențele sunt mici. Această focalizare este utilă pentru momentele în care vrei să pozezi subiecte în mișcare, sau nu ai prea mult timp pentru a scoate poza perfectă.

  • Night Node

Probabil cel mai bun Night Mode pe care l-am întâlnit la un telefon până în prezent. Acesta face mai multe cadre, în câteva secunde, la expuneri diferite și îți compilează apoi o singură poză. Rezultatul este foarte reușit chiar dacă îți tremură puțin mâna. Am experimentat în roata de la Lacul Tei, în timp ce urcam constant, iar pozele făcute cu Night Mode au ieșit clare în majoritatea cazurilor. Chiar dacă îți tremură mâna sau nu reușești să stai perfect nemișcat (cum era problema la Huawei P20 Pro), ai șanse foarte mari să scoți o poză decentă cu modul Night de pe Mate20 Pro.

Făcând mai multe cadre în cadrul Night Mode și combinându-le cu ajutorul softului, rezultă o poză cu surprinzător de mult detaliu pentru low-light.

 

 

View this post on Instagram

 

Bucurestiul de sus 🙂 surprins cu modul #Night de la #HuaweiMate20Pro #nofilter #OrangeSmartphoneTester

A post shared by Victoria Giorgiana (@vickytoriawow) on

  • Ultra Wide shot

Pentru acele cadre unde pur și simplu nu te mai poți distanța de subiect, camera ultra wide, care înlocuiește camera monocrom de pe Huawei P20 Pro, este foarte bună. Am reușit să pozez îndeaproape obiecte imense, pentru care ar fi trebuit să fiu la cel puțin 20metri depărtare. Asta este extrem de util și în spații restrânse, când încerci să cuprinzi cât mai mult într-un cadru, cum ar fi poze de grup.

 

 

 

  • Moduri AI multiple pentru un cadru

Deși încă sunt momente când supraexpune o poză cu anumite moduri, de exemplu Blue Sky, în majoritatea cazurilor modurile AI funcționează foarte bine, având scenarii în care poate identifica mai multe setări pentru un singur cadru (Exemplu Dog + Cat, sau Dog + Greenery). De asemenea, se mișcă mult mai rapid ca AI-ul de pe P20 Pro.

 

  • Poze cu Super Macro

Apropie ceva la cel puțin 25mm de obiectiv și Huawei Mate20 Pro va identifica scenariul ca fiind Super Macro. Astfel, vei scoate în evidență cele mai mici detalii toamna, de la frunza proaspăt căzută sau vei prinde fiecare celulă de la petalele trandafirului preferat. Nivelul de detaliu surprins de Super Macro este foarte ridicat, printre cele mai bune poze cu Macro făcute de un telefon testat de mine până acum.

  • Moduri de fotografie Custom

Pe lângă toate scenele identificabile de sistemul AI, poți selecta tu din destule moduri de fotografie, de la Underwater mode (recomandat cu o husă specială), la Video Bokeh, AI Cinema, Panorama, Silky Water, Beauty etc.

 

View this post on Instagram

 

Confirm, #HuaweiMate20Pro face poze reusite si in apa #OrangeSmartphoneTester

A post shared by Victoria Giorgiana (@vickytoriawow) on

  • Poze cu Zoom

În mod normal evit să pozez cu zoom, deoarece orice mișcare are ca rezultat o poză mișcată. Huawei Mate20 Pro face poze surprinzător de reușite cu camera cu zoom 3X și chiar 5X. Ba mai mult de atât, aceasta are OIS (Optical Image Stabilization – Stabilizare optică Hardware) pentru a reduce tremuratul considerabil. Imaginile nu ies perfect întotdeauna, dar ai șanse mult mai mari să scoți o poză clară și plină de adâncime la zoom 3x.

Pentru momentele în care 3X nu este destul, poți folosi Zoom 5X Hibrid (Optic + Digital), pentru a te apropia și mai mult de subiectul dorit. Față de Zoom-ul 3X, aici se pierd totuși din detalii.

 

  • Stabilizare hibrid

Deoarece doar una dintre cele 3 camere are sistem de stabilizare optică a imaginii, anume camera telephoto, Huawei a implementat și un sistem de stabilizare hibrid, unde poate interveni și AI-ul pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor obținute. Acest lucru funcționează ok, dar aș fi preferat ca toate camerele să aibă stabilizare optică implicită, peste care să vină sistemul de AI pentru rafinarea imaginilor obținute. Chiar și așa, fiind o stabilizare bazată pe software, aceasta poate fi updatată și rafinată pe viitor.

  • AI Cinema Mode

Deși nu l-am folosit prea mult, deoarece nu am primit update pentru el imediat, AI Cinema Mode reprezintă modul nou introdus pe acest model, prin care, cu ajutorul AI, Mate 20 adaugă efecte filmării live. Aceste efecte ar fi asociate în mod normal fazei de post procesare. Cele mai interesante exemple sunt Focalizarea 4D predictivă, mod în care subiectul, de obicei dinamic, în mișcare, este menținut în focus, sau AI Portrait Color, unde poți face toată filmarea monocrom, live, în afară de subiect care rămâne colorat, efect similar celui folosit în filmul Sin City.

  • Camera de selfie de 24MP nu se lasă mai prejos, nici măcar noaptea, în apă, în abur, cu o groază de lumini puternice în jur… WOW!

 

View this post on Instagram

 

Un altfel de #selfie… din apa Cu #HuaweiMate20Pro #OrangeSmartphoneTester

A post shared by Victoria Giorgiana (@vickytoriawow) on

Camera foto de pe Huawei Mate20 Pro chiar este una deosebită și mă face să mă gândesc să-mi schimb telefonul pe care îl dețin acum. Nu aș putea spune că Huawei Mate20 Pro are cea mai bună cameră de pe un smartphone, dar clar are cea mai bună cameră de pe un smartphone testat de mine – iar eu m-am jucat și cu iPhone XS Max.

Poze realizate cu Huawei Mate20 Pro, needitate:

hdrpl
fznor
nor
nor

hdrpl

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.