Am primit de la Orange România, prin programul Orange Smartphone Tester, cel mai nou și cel mai bun smartphone de la Huawei – Huawei Mate20 Pro. Deja v-am spus noutățile cu care vine acest telefon, și nu sunt deloc puține: procesor subtire și puternic, senzor de amprentă încorporat în ecran, nano-memory, poate încărca wireless alte telefoane/device-uri, cameră foto triplă îmbunătățită etc.
Acum am revenit cu o concluzie după trei săptămâni în care am folosit telefonul zi de zi, să vă spun ce opțiuni noi sunt chiar utile pentru utilizator și ce nu am folosit deloc în această perioadă.
Deja am prezentat un scurt review live pe pagina mea de Facebook. Review în care v-am răspuns la întrebări și v-am spus ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Huawei Mate20 Pro. Aici puteți vedea review-ul live:
Ce mi-a plăcut la Huawei Mate20 Pro:
- Senzor de amprentă încorporat în ecran. De departe caracteristica mea preferată.Senzorul de amprentă a fost mutat pe ecran, în partea inferioară a acestuia, la aproximativ 3-4 cm de bază. Recunoașterea amprentelor funcționează foarte rapid, iar locația este, deși puțin ciudată la început, destul de ușor de adoptat pentru oricine. Atenție! Există o zonă fixă unde poți pune degetul ca amprenta să fie recunoscută, nu funcționează oriunde pe ecran. Dar e mult mai ușor de folosit, vezi imediat unde trebuie să apeși și nu mai stai cu teama că o să-ți murdărești camera foto de amprente pentru că nu nimerești din prima senzorul de amprentă de pe spate.
- Poate încărca wireless alte telefoane/device-uri – Wireless Reverse Charging. Mate20 Pro, cu a lui baterie de 4200mAh, nu numai că se încarcă wireless, dar poate încărca la rândul lui alte device-uri wireless. Acestea trebuie plasate pe spatele telefonului, cu funcția de Reverse Wireless Charging activă, și le va încărca. Evident, toate aceste device-uri trebuie să fie compatibile cu standardul de încărcare QI. Nu este o funcție pe care o vei folosi foarte des, dar este una care o să uimească pe toată lumea.
- Cameră foto triplă îmbunătățită, poziționată diferit. Huawei a renunțat la camera monocrom în favoarea uneia Ultra-Wide de 20MP.
- Setup-ul vechi de camere a fost modificat astfel: o cameră de 40 Megapixeli cu lentilă Wide-angle și f/1.8 aperture, o cameră de 20 Megapixeli lentila ultra wide-angle cu apertură f/2.2 și o cameră de 8 Megapixeli 3X lentilă telephoto zoom cu Stabilizare optică (OIS) și apertură f/2.2. Asezarea nouă este făcută să fie similară cu asezarea LED-urilor din farurile de la anumite modele de mașini Porsche.
- Toate cele trei camere sunt foarte bune, produse tot în parteneriat cu Leica. Iar pozele ies excepțional, mai ales pozele pe timp de noapte.
- Nici camera de selfie nu se lasă mai prejos. Având 24MP, camera se selfie se descurcă foarte bine fără să adauge prea multe efecte prin modul Beauty. Nu prea multe… dar tot adaugă.
- Deși AI (inteligența artificială) este prezentă aproape în toate funcțiile de pe Mate20 Pro, cel mai bine în vezi în acțiune în aplicația de cameră foto. Sistemul avansat de recunoaștere a scenelor cu ajutorul AI-ului va recunoaște mai multe scene în aceiași poză. (de exemplu, va vedea două scenarii întro singură poză: Greenery și Dog, nu va trebui să fii forțat de împrejurări să alegi între Greenery și Dog pentru a-ți fotografia prietenul cel mai bun cum se joacă în iarbă) – și câțelul o să iasă în evidență, dar și culoarea verde a ierbii.
- Bateria de 4200 mAh cu SuperCharge și Wireless charging.. Seria Mate a avut întotdeauna baterii mari, iar Mate 20 Pro a dus acest lucru peste „pragul” de 4000 mAh. Și nu doar că are o baterie mare ce ține peste o zi la o utilizare normală, dar se și încarcă cu SuperCharge – în 20 de minute de încărcare ajunge la 70%. Cum am zis și mai sus, Mate20 Pro se încarcă wireless și încarcă wireless alte dispozitive.
- Spatele și gradient sau care nu colectează amprente. Mate20 Pro este disponibil cu două design-uri diferite ale spatelui.
- Întotdeauna mi-au plăcut telefoanele cu spatele lucios și culorile reușite ale carcaselor, mai ales varianta Twilight de la Huawei – gradientul de la albastru la mov. Dar dacă alegi un model cu o culoare uniformă pe spate, o să vezi că o să colecteze mai puține amprente. Asta datorită texturii puțin diferite, ca de plasă, care nu strânge amprente. Hai să nu spunem că nu o să vezi deloc amprente, dar cu siguranță 90% dintre ele nu or să rămână pe spatele telefonului.
- Portul IR (inflaroșu). Da, recunosc că îmi place să-mi folosesc telefonul pe post de telecomandă pentru TV 😀
Ce nu mi-a plăcut la Huawei Mate20 Pro:
- Ca la mai toate device-urile de la Huawei, interfața EMUI mă dezamăgește constant. Deși fiecare nouă versiune vine cu ceva îmbunătățiri în ușurința utilizării și în design, interfața tot este una din cele mai slabe și mai contraintuitive din câte am testat. Până și un launcher downloadat din Play Store arată mai bine și pare mai… „natural”.
- Tastatura SwiftKey. Tot legat de interfață, Huawei nu a reușit până acum să-și facă propria tastatură (așa cum au device-urile Samsung), probabil s-au gândit că mai bine folosesc o tastatură cunoscută și apreciată. Dar eu nu știu cine apreciază SwiftKey… Mie mi se pare una din cele mai dificile tastaturi de utilizat, mai ales în alte limbi – nu doar în engleză. De fiecare dată când primesc un telefon Huawei în teste instalez imediat tastatura de la Google, ca să pot trimite și eu un mesaj fără să mă enervez rău.
- Marginile curbate ale ecranului. Deși la prima vedere arată foarte bine, design-ul pare împrumutat de la modele cu ecran curbat din gama S de la Samsung, Mate20 Pro mi se pare că seamănă incredibil de bine cu S8 și S9, nu mi se pare un design practic. Marginile curbate ar ajuta la o experiență imersivă, făcând ecranul să pară mai mare și display-ul să se apropie cât mai mult de margini, și să îl ții mai ușor în mână, fiind mai subțire pe margini. Dar un display curbat am observat că se sparge mai ușor, e mai greu să-i pui o folie de protecție care să-l acopere și să-l protejeze bine și este deranjant în aplicații unde vrei să vezi și să editezi o poză (instagram).
- HiTouch. HiTouch este un serviciu oferit de Huawei prin care poți decoperi produsele similare cu cele fotografiate sau salvate de tine în telefon. Nu doar că vezi produse similare, dar le și poți cumpăra rapid de pe net. Opțiunea pare una interesantă la prima vedere, doar că o poți folosi când ții apăsat cu două degete pe ecran, exact aceeași mișcare pe care o faci și când vrei să dai zoom pe o poză. Așa că este etram de enervant când vrei să faci zoom și descoperi imagini similare… Și nu am reușit să dezactivez opțiunea definitiv, chiar dacă o dezactivez, de fiecare dacă când dau zoom mă întreabă dacă vreau să o activez…
- Camera foto vine presetată să facă poze la o rezoluție de 10MP (4:3) – 3648x2736px, iar dacă vrei să treci la rezoluția de 40MP (4:3) – 7296x5472px nu poți da zoom să faci poze, iar modurile Portrait, Aperture și Night au o rezoluție maximă de 10MP – nu merg la 40MP.
- Nano-Memory. Huawei a dezvoltat memoria externă proprie, numită Nano Memory, eliminând locașul unde poți introduce un card de memorie microSD. Astfel pentru a extinde memoria device-ului va trebui să cumperi acest modul dedicat de memorie, creat de Huawei. Acest lucru are dezavantajul că nu vei mai putea folosi carduri pe care le ai deja și nici nu poți introduce cardul NM în orice alt device. Iar acest card – Nano-memory încă nu este ușor de găsit.
În plus, nu neapărat la puncte forte pentru că nu am observat o schimbare extraordinară în experiența de utilizare:
- Telefonul este foarte rapid, nu se supraîncălzește și bateria ține mult. Toate astea datorită procesorului Kirin 980, produs de HiSilicon. Acesta este construit pe arhitectura de 7nm. 7nm se referă la dimensiunea unui tranzistor din interiorul procesorului. Cu cât sunt mai mici, cu atât se pot „îndesa” mai multe pe chip. Procesoarele care au la baza „arhitectura 7nm” sunt mai scumpe, deoarece se schimbă radical procesul de producție, decât cele pe 10 sau 14nm, dar au ca avantaje un consum mai redus de curent și o suprafață mai mică a chipului. De asemenea, având un consum redus de curent, căldura disipată va fi mai mică.