Odyssey, odisee, înseamnă călătorie lungă, plină de aventuri și schimbări, majoritatea pozitive. Dar de ce să se cheme un monitor de gaming Odyssey? Hai să descoperim împreună.
Am tot testat monitoare de gaming, toate de ultimă generație, cu super specificații, rate de refresh incredibile și panouri curbate, așa că sunt un pic mai greu de impresionat. Și totuși, Odyssey a reușit să mă impresioneze. Dar nu datorită specificațiilor de gaming foarte bune, ci pentru că rezolvă probleme reale la care alți competitori nici nu s-au gândit.
Eu am testat modelul Samsung Odyssey G7 de 32 de inci, dar mai sunt disponibile două modele din aceeași gamă, un model de 27 de inci și „monstrul” G9 de 49 de inci, pe care sper să-l testez cândva. Toate modelele sunt QLED, curbate și au o rată de refresh de 240Hz.
Samsung Odyssey G7 este un monitor QLED cu panou VA, ceea ce înseamnă că este super rapid în jocuri – timpul de răspuns este de 1ms, la asta se adaugă și rata de refresh de 240Hz. Panourile VA oferă combinația perfectă între culori reușite, contrast bun și viteză super rapidă. În plus, monitorul este compatibil cu G-Sync și FreeSync2. Compatibilitate ce păstrează sincronizarea dintre GPU (placa grafică) și panou pentru a elimina screen-lag-ul și screen tear, pentru a obține imagini fluide. WOW! Nu?
Rezoluția QHD – 2560x1440px, faptul că rama este aproape inexistentă și utilizarea standardului HDR600, face din Samsung Odyssey G7 un super monitor și pentru a lucra la el, în special în aplicații de creare de conținut, editare foto și video, nu doar pentru a te juca. Iar în jocuri culorile or să fie extrem de puternice, spectaculoase și contrastante.
Monitorul curbat este 1000R, ceea ce înseamnă că dacă așezați mai multe monitoare unul lângă altul, o să obțineți un cerc cu raza de 1000mm – un metru. 1000R se potriveste contururilor ochiului uman pentru un plus de realism, deoarece umple vederea periferică.
Monitoarele cu o curbură de 1800R formează un cerc de 1,8m, dar pentru asta e nevoie de mai multe monitoare, cu cât cercul e mai mare, cu atât curbura e mai mică. Pe scurt un xR mai mic înseamnă un ecran mai curbat.
Am vorbit de ce era mai important, dar nu am uitat nici LED-urile atât de apreciate de gameri. Monitorul Odyseey are un design SF în spate ce scoate în evidență zona LED, asemănătoare unui motor hyper-drive din filmele cu nave spațiale, ce poate lumina în cinci culori diferite, default este pe albastru.
Noaptea, când jocurile sunt mult mai atractive 😀 spatele monitorului luminează super mișto, fără să te deranjeze în timpul jocului, să-ți distragă atenția. Chiar dacă în față sunt și două zone luminate ce îți aduc aminte ce ești în fața unui monitor.
Mă așteptam la toate aceste specificații de top, pe mine m-au impresionat următoarele „mici” puncte forte care contează foarte mult în utilizarea zilnică.
Cable management – deși la început poate să fie mai dificil să așezi cablurile, faptul că sunt așa bine ascunse și că nu le vezi aproape deloc pe birou este un mare plus pentru mine. Mă pierd prin cabluri, mă încurc și mă deranjează și vizual. E un pic trist să-ți amenajezi un birou drăguț și apoi să tot vezi cabluri pe el.
Suport pentru căști. Da, am ajuns să apreciez enorm monitoarele de gaming care au suport de căști, chiar nu înțeleg de ce nu au toate monitoarele acest suport, doar mai toți folosim și căști la PC, nu? Suportul de căști nu doar că își ține căștile în siguranță, eu mă mai împiedic de ele și le scap pe jos, dar îți păstrează și un birou curat, fără multe cabluri și accesorii pe el. Ceea ce știți deja că apreciez mult.
Nu este 4K, nu este ultra-wide. Poate pare un minus, dar pentru mine e un plus. Monitoarele 4K nu sunt atât de utile, iar monitoarele utra-wide sunt perfecte doar pentru aplicații cu un timeline pe orizontală, unele aplicații, jocuri, programe, site-uri au probleme cu aceste monitoare. Aș alege oricând un monitor FHD sau QFD, 16:9, ce oferă culori perfecte, contrast foarte bun și super viteze fără lag. Și hai să recunoaștem, nu o să aveți un monitor de gaming pe care să-l folosiți doar la jocuri și un alt monitor pentru utilizarea normală, monitorul de gaming trebuie să poată fi utilizat pentru orice activitate.
În plus, ecranele de gaming 4K solicită mult prea mult PC-ul și o să tragă în jos performanța ta în jocuri.
Finisajul mat al ecranului. Ecranele mate sunt obligatorii. Lumina nu se reflectă, iar culorile sunt mai realiste. Nu vă recomand să vă achiziționați un monitor cu ecran lucios, nici măcar un laptop cu un astfel de ecran.
Rezistență și flexibilitate. Pare contradictoriu, nu? Standul este rezistent, deși nu ocupă foarte mult spațiu, toată structura este de calitate și pare rezistentă. Dar modul de vizualizare – landscape sau portrait – unghiul de vizualizare, ambele sunt flexibile. Monitorul se poate ridica sau lăsa cu 12 cm, se miscă pe verticală și orizontală și se rotește la 90 de grade pentru a trece în modul portrait. Îl poți seta oricum vrei pentru unghiul perfect de vizualizare, iar modul portrait poate să fie util în unele situații, sau doar ca să te dai mare la prieteni.
Suficiente porturi. Două porturi USB cu fast charging, port jack audio de 3.5mm, două porturi DisplayPort 1.4 și un port HDMI 2.0. Poate un port USB-C lipsește, dar momentan nu se folosește așa des. Așa te asiguri că o să poți conecta monitorul la orice PC/laptop, ba chiar ai destule opțiuni și pentru un setup cu mai multe monitoare.
Preseturi. Meniul ce controlează profilele de culoare permite setarea unor preseturi în funcție de aplicația pe care o folosești. Poate în Photoshop vrei clori mai naturale când editezi, pe Netflix vrei culori suprasaturate, iar în jocuri vrei un contrast foarte bun.
Prețul. Monitoarele de gaming sunt destul de scumpe, dar Odyssey G7 de 32 de inci costă doar 2.700lei în acest moment. Un preț foarte bun pentru toate specificațiile evidențiate până acum.
Ce se putea mai bine? Poate poziționarea controalelor pe partea dreapta, unde sunt mai mereu, nu pe mijlocul ecranului. Nu e deranjant, dar e ciudat și la început o să tot cauți meniul în dreapta.
Concluzia? Mai degrabă am o întrebare care mă tot apasă… Acum cum mai revin eu la un monitor standard?
Un monitor cu caracteristici foarte bune, cred ca a venit timpul pentru un upgrade!