Rata de refresh: 60Hz/120Hz/144Hz/200Hz/240Hz. Ce să alegi?

Rata de refresh: 60Hz/120Hz/144Hz/200Hz/240Hz. Ce să alegi?

14 mai 2020 Monitoare

Pentru că în ultima lună de zile am testat două super monitoare de gaming de la AOC – AG352QCX Ultrawide de 35” cu 200Hz și AG322QC4 Wide de 32” 144Hz, m-am gândit să vă explic importanța ratei de refresh și diferențele dintre valorile cele mai cunoscute (60Hz/120Hz/144Hz/200Hz/240Hz.)

Rata de refresh la un ecran, indiferent dacă vorbim de un monitor, laptop, smartphone, televizor etc., denumită și Rata de actualizare, este numărul de ori, într-o secundă, în care ecranul își reîmprospătează imaginea (se actualizează). Ea se măsoară în Hertzi – Hz. Unitate de măsură denumită după Heinrich Hertz.

Dacă un ecran are 60Hz, imaginea oferită de el se va actualiza de 60 de ori într-o secundă.

Teoretic, o rată de refresh mai mare înseamnă o imagine ce se schimbă mai repede și prin urmare este mai exactă, mai fluidă. O rată de refresh sub 60Hz produce o imagine de flicăre sau pierde secvențe. Cu cât este mai mare numărul de Hz, cu atât mai multe cadre pot fi afișate pe secundă.

Dar asta depinde mult de ce vă doriți de la un ecran. Dacă vreți să vă cumpărați un laptop pentru muncă, o rată de refresh de 30Hz este mai mult decât suficient, pentru că nu sunt imagini în mișcare într-un word/excel la care trebuie să fiți extrem de atenți. Pentru un telefon sau televizor 60Hz e destul (mai ales că semnalul TV nu depășește 60Hz), deși există și modele cu 120Hz. Dacă vreți să achiziționați un sistem VR, rata de refresh poate să fie și de 120Hz pentru o experiență wow.

Dar pentru monitoarele profesionale de editare video, pentru monitoarele de gaming și alte device-uri de nișă, rata de refresh poate ajunge până la 240Hz – 240 de cadre pe secundă.

Rețineți! Trebuie să aveți și o sursă (semnal) capabil să reproducă numărul de Hz dorit de voi. Dar și un procesor care să susțină această putere de procesare.

Calitatea imaginii nu se va îmbunătăți. Fluiditatea mișcării este îmbunătățită. Un monitor de 60Hz va afișa 60 de imagini diferite pe secundă, în timp ce un monitor de 120Hz va afișa 120 de imagini diferite pe secundă. Cu alte cuvinte, Hz este rata de actualizare și nu are nicio legătură cu îmbunătățirea graficii.

Se credea că ochiul uman nu poate vedea peste 60Hz, apoi au monitoarele de 120Hz și s-a observat o îmbunătățire semnificativă a imaginii în jocuri, apoi au apărut monitoarele de 144Hz și din nou s-a văzut o schimbare de la 120Hz, recent au apărut monitoarele de 240Hz și imaginea este și mai clară. Deși ochiul uman este limitat în a vedea 240 de cadre pe secundă (multe – majoritatea nu le vede) experiența de vizionare totuși se schimbă. Ochiul uman nu observă cadrele, dar observă că ceva e schimbat, că e mai bine.

În mod normal, diferențele nu sunt vizibile pentru o persoană obișnuită. Dar pentru gameri, 10 cadre în plus pe secundă pot ajuta în câștigarea jocurilor competitive, în special jocurile FPS precum CS: GO, Overwatch, Battlefield, Fortnite și PUBG.

Într-un joc First Person Shooter, cu cât Hz este mai mare, cu atât redarea este mai fluidă și există mai puțin blur de mișcare. Acest lucru este util atunci când joci jocuri de tip shooter unde timpul de reacție e foarte important. În astfel de jocuri rata de refresh și FPS-ul trebuie să fie corelate, cu cât ambele sunt mai mari, cu atât e mai ușor să țintești și să reacționezi în timpul util.

Eu am testat în ultimele săptămâni două super monitoare de gaming de la AOC – AG352QCX Ultrawide de 35” cu 200Hz și AG322QC4 Wide de 32” 144HZ. Teoretic, nu e mare diferență între ele, în mod normal nu ai putea vedea cele 56 de cadre în plus, dar în timpul jocului se simte că există o experiență diferită, dar aici contează mult și panoul, faptul că monitorul de 200Hz e ultrawide. E greu să fac o compație la Hz între 2 monitoare diferite.

Dar, ca o concluzie, dacă ești jucător înrăit de shootere îți recomand să folosești un monitor ce are cel puțin 144Hz, precum AOC AG322QC4 Wide de 32”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.