Rareori mă impresionează mult un device, iar de la Razer chiar nu mă așteptam, dar ideea din spatele combinației de mouse + mousepad wireless este foarte interesantă.
Gameri au evitat foarte mult timp perifericele wireless, pentru că ele aveau mai mereu probleme. Aceste probleme puteau fi de natura semnalului, interferențelor, a bateriei și, mai ales, a lag-ului.
Tehnologia din spatele moușilor a stagnat ceva timp, mulți ani bazându-ne pe îmbunătățiri mici, la nivel de control, de modularitate sau accesorii. Dar anul acesta, avem parte chiar de două setup-uri de mouse+mousepad wireless, care să nu aibă nici un dezavantaj față de tehnologia pe fir. Cele două device-uri sunt Logitech Lightspeed și Razer Hyperflux.
În continuare vom discuta despre setup-ul Mamba + Firefly Hyperflux.
Într-un review anterior am discutat despre tastatura Razer BlackWidow Chroma v2, compatibilă cu acest set. Mai multe detalii despre tastatură găsiți aici.
În ce constă acest setup și de ce este atât de interesant?
Setul Hyperflux conține mouse-ul wireless Razer Mamba și un mousepad Firefly. Ceea ce este special la acest set este integrarea în pad a unui sistem de încărcare wireless care menține mouse-ul întotdeauna legat la curent, nefiind nevoie de baterie sau cabluri. De asemenea, integrat în mousepad avem și receiver-ul wireless, astfel micșorând distanța de la mouse la receiver la aproape 0.
Rezultatul este zero lag, din ce am testat eu jucându-mă pe el aproape 2 săptămâni, zero probleme cu descărcarea/încărcarea sau cu schimbarea bateriilor mouse-ului în cele mai proaste momente și zero interferențe. Toate acestea vin, evident, la un preț considerabil.
În plus, mousepad-ul Firefly este un mousepad reversibil (are pe o parte suprafață textilă pentru precizie și pe cealaltă o suprafață tare pentru joc rapid) cu tehnologie LED RGB ce poate lumina în toate culorile (rainbow) sau în orice culoare selectată de tine.
Varianta cea mai ieftină a setului, la Razer pe site, este la prețul de 280 euro. O sumă destul de mare pentru un mouse și un mousepad. Produsele nu se vând separat.
Specificații Mouse Razer Mamba Hyperflux:
- Senzor PWM 3360 modificat de Razer pentru a obține 16000 DPI
- Accelerare până la 450 IPS (Inch pe secundă) / 50G
- Butoane cu switch-uri mecanice
- 9 butoane programabile
- Storage hibrid (On-Board + Cloud)
- 1000Hz Ultrapolling
- Greutate: 96g, fără cablu conectat
- Chroma Lighting cu 16.8 Milioane culori pe sigla Razer și Led-urile de la rotița de Scroll
- Lungime cablu: 2,1m (un singur cablu pentru set)
Trecând peste Setup-ul Hyperflux, mouse-ul în sine este cam cel mai bun mouse de la Razer. Mamba a fost dintotdeauna vârful de lance de la Razer, cel mai puternic „șoricel”. Designul este ergonomic, pentru dreptaci, este extrem de ușor și are doar 96 grame, datorită lipsei firului sau a unei baterii care să adauge greutate, iar cauciucul folosit în lateral dă o impresie premium.
Din păcate, este singurul model disponibil cu această tehnologie. Sperăm că Razer va implementa sistemul Hyperflux.și pe platforma mult mai folosită – Deathadder. Acolo sigur va avea mai mult succes, poate și la un preț mai redus.
Mamba este foarte ușor, la numai 96 grame, fiind recomandat pentru mai toate genurile de jocuri. Cel mai adesea, greutatea în plus se simte la cei care joacă mai mult „din cot”, cu DPI redus – pentru jocuri de tip shooter. Doar că acolo, deși mouse-ul este foarte ușor și facilitează astfel de mișcări, trebuie reținut că mousepad-ul nu este foarte mare, deci este un pericol de a „derapa” de pe el dacă folosești mișcări mult prea ample. Dacă folosești modul wireless… trebuie să revii în cel mult 5-10 secunde pe pad sau te vei deconecta.
Alt „pericol” este să lovești mouse-ul de partea mai ridicată a padului, în partea de sus. Nu prea mi s-a întâmplat, deoarece singurele jocuri în care ai mișcări verticale mari este Overwatch sau StarCraft II, dar sunt atât de violente. Totuși, e bine de reținut pentru cei care joacă pe sensitivitate mică.
Razer Mamba poate fi folosit atât cu Palm Grip, cât și cu Claw Grip, destul de comod. Eu folosesc predominant Palm Grip, dar am testat ambele mișcări pentru a vedea dacă este cumva incomod, iar concluzia personală este că funcționează bine în ambele moduri.
Cum am zis și mai sus, nu am avut probleme de interferențe la wireless sau lag. Am testat mouse-ul în jocuri foarte rapide, cum ar fi shootere (Overwatch, PUBG, CS:GO), dar și în jocuri de strategie (StarCraft II) și nu am simțit nici o secundă că aș avea delay sau că mișcările mele nu sunt aproape perfect reproduse pe ecran. Ca să fiu sigură că totul e perfect, am oferit setul de la Razer și unui jucător înrăit de shootere, și el (Alex-Sphincs) a avut acceași concluzie: Lag-ul și întreruperile lipsesc!
Exceptând modelele create pentru jocuri MOBA, care au extra butoane în lateral, mouse-ul Razer Mamba are cam tot ce ai avea nevoie: are butoane pentru DPI, butoane next/back, o rotiță de scroll care se simte foarte bine și un indicator LED pentru a stabili dacă este sau nu conectat wireless la pad.
Menținând mouse-ul fără baterie, doar cu un condensator care să țină curent în mouse până la 10-12 secunde, Razer asigură continuitatea semnalului, fără a fi afectat de mici întreruperi. Acest lucru este util pentru cei care fac mișcări ample și ridică mouse-ul de pe mousepad la o înălțime mai mare de câțiva milimetri. Astfel, mouse-ul nu pierde conexiunea instant și nu trebuie să pierzi timp reconectându-l.
Dacă reușești să îl deconectezi, reconectarea se face aproape instant, cel mult 2 secunde în cel mai rău caz – forțat de mine, deci nu pierzi secunde prețioase, în caz că viața ta depindea de asta (viața ta în joc :D).
Poți folosi mouse-ul și cu fir, scoțând cablul din mousepad și legându-l direct în mouse (portul este microUSB), transformând mouse-ul într-unul cu fir. Evident, pierzi funcționalitatea wireless a mousepad-ului și luminițele LED RGB Chroma de pe pad, dar dacă vrei să iei mouse-ul cu tine când pleci pe undeva și nu poți căra un mousepad care nu se îndoaie, atunci e bine de știut că ai și această posibilitate.
Au fost momente în care mouse-ul s-a deconectat în zonele de margine. Sistemul de inducție nu poate fi perfect rectangular, așa că atenție în colțuri și foarte aproape de margini. Nu se întâmplă prea des, dar se întâmplă.
Specificații Mousepad Razer Firefly Hyperflux:
- Dimensiuni: 355 x 282 x 12.9 mm
- Două suprafete: 1 cloth, 1 hard mat
- Sistem de inducție pe spate pentru alimentarea mouse-ului
- „coaja” de LED-uri RGB Chroma cu 16.8 milioane culori
- Lungime cablu: 2,1m (un singur cablu inclus în pachet). Cablu îmbrăcat în material textil
Razer Firefly Hyperflux este rezultatul combinării unui mousepad cu tehnologie LED RGB (16.8 milioane de culori) cu stand wireless de încărcare a mouse-ului.
Mousepad-ul este un mousepad reversibil, are pe o parte suprafață textilă (pentru precizie) și pe cealaltă o suprafață tare (pentru joc rapid). În funcție de joc și de preferințe, se poate folosi suprafața dorită, practic ai două mousepad-uri în unul. Sincer, eu una prefer versiunea textilă, deoarece așa m-am obișnuit toată viața, dar înțeleg de ce ai folosi suprafața dură, mai ales pentru cei obișnuiți cu așa ceva.
Suportul este separat de pad, poți deconecta pad-ul de la mouse, în cazul în care vrei să cureți materialul, de exemplu. Poți chiar înlocui padul cu totul.
Prin sistemul Chroma, toate LED-urile de pe mouse, mousepad și tastatură pot fi sincronizate, iar efectele sunt extrem de customizabile, ba chiar îți poți crea efectul tău, stocabil în cloud sau pe device-uri.
Plus:
- Razer Mamba este un mouse foarte bun
- Tehnologie nouă, implementată aproape perfect
- Zero lag pentru un mouse wireless!
- Probleme de deconectare foarte rare
- Foarte ușor
- Dacă nu iei mousepad-ul cu tine poți folosi mouse-ul în modul wired
- Chroma LED
Minus:
- Prețul
- Unii pot considera mousepad-ul micuț.
Concluzie:
Setup-ul Razer Mamba + Firefly Hyperflux mi se pare o idee chiar bună, funcționează foarte bine, cu mici adjustări pe care le faci (dacă e cazul). Recunosc că sunt curiosă cum funcționează și modelul concurent de la Logitech, pe care încă nu am pus mâna (ar fi interesant de comparat implementările diferite – cu sau fără baterie).
Orice setup performant de gaming trebuia automat să fie pe fir, iar Razer demonstrează că se poate și fără, cu compromisuri minime. Nu am foarte multe lucruri să reproșez, în afara celui mai mare impediment – prețul.
Aș vrea ca această tehnologie să fie implementată și pe alți mouși Razer și pe mousepad-uri fără LED RGB, pentru a avea variante și mai ieftine care să împace pe toată lumea. Este o tehnologie mult prea interesantă pentru a fi limitată sever de cost.
Razer Mamba + Firefly Hyperflux se găsește pe magazinul online oficial Razer, în US, la prețul de 250 dolari, iar pe site-ul din Europa la prețul de 280 euro.