Deja v-am prezentat cum funcționează camerele video 360, cum filmează și cum unesc imaginea într-o sferă ce poate să fie vizualizată cu ajutorul unor programe speciale. În plus, v-am oferit și câteva exemple de camere 360 și am discutat despre principalele diferențe dintre ele.
Vă reamintesc că înregistrarea video la 360 de grade este realizată utilizând fie un device special cu camere multiple, fie folosind o cameră dedicată care conține mai multe obiective de cameră încorporate în dispozitiv și filmând unghiuri de suprapunere simultan. Printr-o metodă cunoscută sub numele de cusătură video (video stiching), materialele separate sunt îmbinate într-un singur video sferic, iar culoarea și contrastul fiecărei imagini sunt calibrate pentru a fi coerente cu celelalte. Acest proces este realizat fie de camera în sine, fie de un software specializat de editare video, care poate analiza vizuale și audio comune pentru a sincroniza și a lega diferitele fluxuri de cameră. Videoclipurile la 360 de grade înregistrează imagini din orice direcție în același timp, iar în timpul redării, spectatorul controlează direcția de vizualizare ca o panoramă.
Acum revin cu review-ul pentru camera video Garmin VIRB 360, camera video pe care o testez de aproape o lună de zile și parcă tot nu simt că am reușit să îi ating adevăratul potențial.
Mai jos puteți vedea trei sample-uri filmate chiar cu Garmin VIRB 360.
Video-ul filmat la Electric Castle este interesant de văzut pentru corecția de culoare aplicată în timpul filmării. Nu este simplu nici pentru o cameră video normală să filmele un spectacol de lumini, dar pentru o cameră 360 care trebuie să integreze atât zona plină de culoare și lumină, cât și zona spectatorilor care este mai mult întunecată, dar uite că VIRB 360 a făcut o treabă foarte bună.
Cei de la Garmin au reuşit să îşi focuseze resursele şi atenţia pe producerea unei camere 360 ce ne-a surprins aşteptările prin specificaţiile sale, precum:
- rezoluţie 5.7K/30FPS şi funcţie de stabilizare sferică în filmări 4K;
- 4 microfoane încorporate înregistrează sunet la 360 de grade.
- Software dedicat pentru desktop şi telefonul mobil, editarea şi partajarea datelor fiind mai facilă;
- înregistrări constante ce depăşesc 60 de minute cu o singură încărcare (rezoluţia filmării fiind, bineînţeles, relevantă);
- Rezistenţă la șocuri și scufundări sub apă de până la 10 m.
Sunt convinsă că pasionații de scufundări ar surprinde imagini impresionante cu ajutorul acestei camere ce nu ar nevoie de o carcasă specială ca să poți filma sub apă.
Design:
Din prima se vede că avem de-a face cu o cameră rezistentă, robustă și compactă, cu o greutate de doar 160 de grame. Ceva mai groasă decât alte modele apropriate ca dimensiuni, Garmin VIRB 360 are destul de multe opțiuni așezate la îndemâna utilizatorului: buton ce pornește camera și filmarea aproape instant, butoane pentru meniu și opțiuni de filmare, zonă specială pentru acrdul de memorie, port de încărcare și transfer de date.
Aparatul are și un ecran mic pe care poți vedea în orice moment opțiunile selectate și meniul din care poți alege noile setări. Poți vedea și timpul de filmare, starea bateriei, conectivitatea și modul de filmare. Iar două led-uri îți vor spune cu ce lentilă filmezi (pentru că poți folosi și o singură lentilă pentru o filmare wide), dacă conexiunea la telefon este stabilă și dacă rămâi fără baterie. Asta ca să vezi de la distanță dacă totul funcționează cum trebuie.
Ce mi-a plăcut foarte mult la această cameră este posibilitatea de a atașa la ea orice accesoriu compatibil cu GoPro. Camera chiar vine cu un adaptor ce îți permite să adaugi orice accesoriu din cele recomandate pentru GoPro-uri. Mi se pare un mare pas și un serviciu foarte mare adus utilizatorilor. Sunt foarte multe accesorii pe piață compatibile cu GoPro (chiar și unele foarte ieftine), nu ești limitat doar la anumite accesorii produse de Garmin.
În cutie vei primi și un mini-trepied, dar ți-aș recomanda să cumperi unul mai mare pentru ca mâna ta să stea cât mai departe de lentilele aparatului. Adaptoarele pentru accesorii și pentru trepied se montează foarte repede.
Singurul dezavantaj (ce nu este doar al acestei camere 360 – din cauza lentilele ce ies mult în exterior) este că trebuie să ai mare grija cum ții camera – nu pune mâna pe lentile pentru că vei scăpa foarte greu de amprente.
Calitate video/stabilizare:
Am mai testat câteva camere 360 care m-au dezamăgit când am văzut calitatea imaginilor, iar asta contează cel mai mult. E adevărat că acele camere făceau parte din categoria entry-level și costau mult mai puțin, dar dacă vei folosi o cameră 360 pentru lucruri mai serioase, ca o investiție în munca sau pasiunea ta, sigur vei vrea să dai și de trei ori mai mult pe o cameră ce își merită toți banii (aproximativ 4.000lei).
Garmin VIRB 360 filmează la rezoluție 4K și chiar 5.7K fără compunere imagini integrată, la 30 cps, dar eu vă recomand să rămâneți la rezoluția de 4K. Imaginile nu sunt așa colorate și vivide cum te aștepți să le vezi, dar cu puțină editare din aplicația mobilă, o să obții imagini superbe. Eu nici nu mă pricep bine la editare video și nici nu am vrut să vă arăt o imagine prelucrată, sample-urile de mai sus nu au fost editate.
Editarea culorilor, contrastului și a luminozității se poate face doar din aplicația mobilă – înainte să începi filmarea, nu și din aplicația de desktop.
Puteţi alege dintre diferite moduri de înregistrare, precum modul secvenţial, manual şi multe altele. Capturaţi chiar şi fotografii la 360 de grade, în rafală, secvenţiale şi fotografii Travelapse cu rezoluție de până la 15 megapixeli.
Indiferent de mişcarea camerei, cele 3 moduri ale stabilizării sferice 4K asigură un videoclip fără întreruperi. Modul de stabilizare omogenizează mişcările rapide şi vibraţiile, fără a ignora orientarea camerei. Sau poți utilizaţi modul de blocare pentru a fixa orientarea camerei într-o anumită direcţie, dar există și modul de urmărire în care orientarea urmăreşte traiectoria GPS-ului.
Aplicații/software:
Garmin VIRB 360 vine cu două aplicații gratuite:
– aplicaţia VIRB Mobile, uşor de utilizat, ce îți arată în timp real ce filmează/pozează aparatul. Utilizaţi aplicaţia VIRB Mobile, pentru a conecta camera la dispozitive Apple sau Androi compatibile. Conectaţi-vă smartphone-ul Android compatibil cu NFC la cameră, cu o singură atingere a camerei cu telefonul. Apoi veți putea utiliza smartphone-ul pe post de telecomandă pentru cameră, urmăriţi în timp real videoclipuri la 360 de grade care redau ceea ce înregistraţi, utilizaţi un dispozitiv cu realitate virtuală (VR) pentru a vă vizualiza instantaneu videoclipurile 360 în VR sau transmiteţi live în timp real pe YouTube şi pe Facebook- Doar de pe iPhone sau iPad!
– software-ul de desktop VIRB Edit cu care puteţi edita, stabiliza, partaja şi adăuga suprapuneri de date în videoclipuri. Există și posibilitatea de a adăuga text sau alte elemente în cadrul video-urilor – exemple puteți vedea și în sample-urile postate de mine mai sus. Foarte tare este că poți utiliza software-ul și pentru a edita video-uri 360 realizate cu alte camere, nu doar cu VIRB 360.
Alte opțiuni utile:
G-Metrix. Senzorii încorporaţi, precum GPS şi GLONASS, barometrul, accelerometrul şi multe altele asigură opţiuni de suprapuneri de date personalizate cu G-Metrix în realitatea augmentată la 360 de grade. Activați opțiunile pentru GPS, iar din aplicația de desktop selectaţi modele prestabilite ale punctelor de date dorite şi vedeţi suprapunerea de date personalizată afişată în videoclip.
Voice recognition. „OK Garmin, start recording” și camera începe imediat filmarea (după ce a fost deschisă în prealabil). Camera va porni şi va opri înregistrarea şi va realiza fotografii. Mai sunt și alte comenzi vocale, dar astea sunt cele mai importante.
Garmin VIRB 360 este o cameră robustă şi performantă cu un preţ potrivit pentru clasa în care se află – 4.000 de lei
Garmin VIRB 360 se vede că este o cameră ce oferă o calitate și o stabilizare a imaginii cu mult peste cele entry-level, dar nu este pentru oricine. Și spun asta pentru că mi-am dat seama că eu nu pot folosi niciodată o astfel de cameră la adevăratul ei potențial, deși mă bătea gândul să-mi cumpăr una. Trebui să ai o viață tare palpitantă, să faci un sport extrem, să vizitezi locuri inedite, să ai o viață trăită la maxim ca să te folosești așa cum trebuie de o cameră 360, să ai ce arăta. Altfel, o plimbare prin parc parcă devine și mai banală cu o cameră 360.