Pentru că anul trecut, exact pe vremea asta, testam cu mare plăcere modelul Sony SRS-XB40, boxa care a rămas până acum preferata mea în materie de boxe portabile Bluetooth și cu care m-am plimbat prin toată țara, am acceptat cu mare drag la review boxa Sony SRS-XB41, următoarea generație.
Sony SRS-XB41 este o iterație nouă a seriei Extra-Bass – o serie de boxe wireless, prin Bluetooth 4.2, de la Sony. Este modelul care ar înlocui boxa primită anul trecut – SRS-XB40.
Review video Sony SRS-XB41:
Boxa Sony SRS-XB41 este o boxă portabilă, de dimensiuni măricele. Având 291 x 104 x 105 mm, nu este cea mai ușor de transportat boxă din lume, iar greutatea de 1.5kg este deja apropiată de aceea a unui laptop mic. Totuși, este foarte ușor de ținut grație pattern-ului exterior și a formei ușor triangulare în lateral, plus zona specială pentru grip în partea inferioară. Având dimensiuni generoase, mă așteptam la difuzoare puternice, capabile de un sunet clar superior difuzoarelor mult mai mici, iar XB41 nu dezamăgește, deoarece Sony a reușit să „îndese” 2 difuzoare de 58mm diametru.
Ca dimensiuni, cele două boxe sunt aproape identice, XB41 având 1cm în plus în lungime (291mm față de 279mm la XB40) și greutate la fel – 1.5kg.
Luminile și Flash-urile LED ale boxei acum se întind și în părți, pentru a crea o atmosferă de party. Din păcate, vei avea nevoie de o aplicație instalată pe telefon pentru a putea controla în totalitate funcțiile boxei, la capitolul lumini. Aplicația se cheamă Sony Music Center, și este disponibilă atât pe Google Play cât și pe App Store. Poți instala și plugin-ul Fiestable, plug-in ce oferă câteva funcții în plus, chiar și funcții prin care poți controla boxa cu miscările telefonului. Trebuie să încercați! Prin Sony Music Center poți controla cam toate setările boxei, inclusiv sunetul produs de aceasta, poți lega mai multe boxe în lanț prin crearea de grupuri sau poți activa/dezactiva Party Booster, Extra Bass, Live Mode și diferite preset-uri de lumini. Dar pentru a umbla mai amănunțit la lumini va trebui să intri în Fiestable. Aici poți folosi anumite efecte de lumină, face pe DJ-ul cu sunete sau pur și simplu poți aprinde boxa în ROZ permanent, dacă asta dorești.
Boxa Sony SRS-XB41 este rezistentă la apă și praf, inclusiv la scufundarea în apă, conform standardului IP67. Așadar ,puteți spăla boxa liniștiți în caz că ați vărsat suc pe ea la petrecere, sau a venit ploaia peste voi la picnic. Deși nu recomand niciodată folosirea în apă sărată (la mare, de exemplu) a device-urilor certificate IP67,. Boxa este rezistentă și la coroziune, pentru cei care doresc să trăiască periculos.
Distanța maximă indicată de producător pentru a avea o conexiune cât de cât stabilă cu boxa este de 30 metri, prin intermediul protocolului Bluetooth 4.2, o distanță mai mult decât rezonabilă. Recunosc că nu am atins-o ,dar am folosit boxa liniștită la cel puțin 10 metri distanță, cu pereți între, și a funcționat perfect. Au fost momente când conexiunea a fost instabilă, rezultând în melodii care păreau că se întrerup destul de des, în momentele când mă jucam cu aplicația Sony Music Center. Aceste interferențe au dispărut după ce am terminat de salvat toate setările noi ale boxei și am închis Sony Music Center.
Deși prin intermediul celor 2 aplicații poți controla totul la boxa Sony SRS-XB41, ea păstrează câteva funcții cheie care pot fi controlate prin butoanele superioare, sau cele ascunse în panoul din spate, lângă porturile de încărcare. Așadar, oricine poate porni modul Pairing de Bluetooth, sau activa funcția NFC, poate adăuga o boxă nouă în lanț cu ajutorul butonulul ADD din spate sau poate verifica nivelul bateriei, indicat de o voce feminină, la apăsarea butonului Batt tot din spate. Pentru că este rezistentă la apă, panoul din spate se închide ermetic cu un capac ce are și garnitură de cauciuc.
Sunetul redat de Sony SRS-XB41 este unul foarte clar, chiar și la volum ridicat. Bass-ul este destul de puternic pentru o boxă Bluetooth și poate fi crescut atât prin setările din Sony Music Center, dar și prin activarea funcției Extra Bass, pentru acel extra kick. Bass-ul nu intervine peste frecvențele medii, deci nu devine supărător, iar experiența auditivă este una per total bună. Normal că limitările dimensiunii difuzoarelor de 58 mm intervin la un moment dat și îți aduci aminte totuși că folosești o boxă portabilă, care nu va concura niciodată cu frații ei mult mai mari și staționari. Dar nu asta este scopul lui XB41. Scopul ei este să fie o boxă de petrecere surprinzător de puternică, care poate fi purtată oriunde, inclusiv pe plajă sau la piscină, deoarece nu îi este frică de apă. Eu am folosit-o la un picnic afară, la un grătar cu prietenii, la un Board Game Night, legată la proiector pentru a vedea un film etc. XB41 este extrem de versatilă și nu este limitată decât de dimensiune. De menționat că XB41 folosește LDAC ca protocol pentru transmisia datelor prin Bluetooth, ceea ce se traduce într-o calitate mai mare a sunetului transmis.
Difuzoarele par a fi aceleași folosite și anul trecut în XB40, cu mici modificări care au dus la o îmbunătățire a sunetului per total. La mai multe audiții, atât în fața publicului, cât și acasă, am stabilit, unanim, că Bass-ul este similar, cam la fel de puternic ca iterația trecută, dar claritatea la volum maxim este puțin mai bună la XB41 decât la XB40. Ambele boxe se aud foarte bine, doar că modelul nou este puțin mai rafinat.
După utilizarea ambelor modele (XB40 și XB41) pot spune că varianta nouă este mult mai ușor de apucat, mulțumită formei diferite, care se arcuiește puțin în spate. Astfel, boxa poate fi ținută mult mai în siguranță în mână, perfect pentru a te folosi de modul Party Booster.
Party Booster este noul gimmick implementat în SRS-XB41. Acesta, odată activat, cu ajutorul unor senzori în cele 5 fețe ale boxei, introduce noi „reacții” ale boxei, în funcție de locația unde o lovești. Acestea pot fi auditive (majoritatea) sau doar vizuale. Fiecare din cele 5 zone sunt configurabile prin aplicația Sony Music Center sau te poți folosi de anumite preset-uri ale aplicației, în caz că nu te poți hotărî ușor. Lovește boxa în cele 5 locații pentru a obține reacția potrivită melodiei pe care o asculți. Puterea cu care lovești boxa poate da o reacție mai puternică, evident într-o anumită limită cât de cât decentă. Nu maltratați boxa! Suferă și ea! :).
Live Sound este un mod nou, activabil prin apăsarea unui buton în partea superioară a boxei, sau prin Sony Music Center, care dă o dimensiune mai amplă muzicii, similar cu ce ai auzi la festivaluri sau concerte. Cumva adâncimea adăugată prin Live Sound merge în anumite circumstanțe, în anumite camere, și înțeleg de ce l-ai activa, dar în majoritatea timpului am folosit boxa cu Live Sound Off.
Bateria lui XB41 ține aproximativ 24 ore, în condițiile în care oprești iluminatul și funcția de Extra Bass. Cu acestea active, durata de viață scade pe la 16 ore, ceea ce este mai mult decât acceptabil, pentru o boxă wireless. Cablul de reîncărcare este propriu, pentru conectarea la priză. Boxa poate fi încărcată prin micro-USB, cu un cablu cumpărat separat, atât la computer, baterie externă sau la priză, cât timp respecți amperajele și voltajele recomandate de producător. Altfel boxa nu se va încărca, lucru indicat de aprinderea sau nu a LED-ului „Charge” din Spate. Pentru detalii accesați pagina oficială de help.
La conectorul USB-A din spate poți conecta un telefon, atât pentru muzică, dar și pentru a-l încărca, ceea ce este extrem de util.
Per total, boxa wireless Sony SRS-XB41 m-a impresionat prin preluarea celor mai bune funcții de la modelul anterior (XB40), cum ar fi sunetul, aspectul, conectivitatea și luminile, și îmbunătățirea lor, cât și introducerea unor funcții noi, precum Party Booster și Live Sound. Ce nu mi-a plăcut este faptul că pentru deblocarea potențialului întreg al boxei trebuie să folosești o aplicație și un plugin, iar perioada de setup este destul de complexă pentru când vrei să legi mai multe difuzoare prin Sony Music Center. Totuși, odată ce ai trecut peste asta, boxa îți va fi cel mai bun partener de petreceri, picnicuri sau întâlniri cu prietenii.
Specificații Sony SRS-XB41:
Difuzoare: 58 mm diametru
Moduri de sunet: Funcții LIVE Sound și EXTRA BASS
Dimensiuni: (L X H X A) 291 x 104 x 105 mm
Greutate:1.500 g
NFC: Da
Funcție HANDS-FREE: Da
Bluetooth: Versiune 4.2
Distanță maximă de comunicare: 30 m
Profiluri compatibile: A2DP/AVRCP/HSP/HFP/SPP
- Codecuri acceptate: SBC/AAC/LDAC
- Interval de transmisie Frecvență 20 Hz – 20.000 Hz (eșantionare de 44,1 kHz)
- Conectivitate: Minimufă stereo (intrare), terminal USB A (numai ieșire c.c.), micro USB (intrare c.c.), intrare c.c.
- Interval de frecvențe Bluetooth: Bandă de 2,4 GHz
- Durata de utilizare a bateriei: 24 de ore (mod Standard/Lumini stinse)
- Protecție împotriva apei: IP67
- Opțiuni de culoare: Roșu, Albastru, Alb, Negru