fbpx

Cum a fost la Rogue One: A Star Wars Story. Atenție! Spoilere!

Cum a fost la Rogue One: A Star Wars Story. Atenție! Spoilere!

16 dec. 2016 Filme

Cel de-al șaptelea episod Star Wars (The Force Awakens) a fost cel mai așteptat film al anului 2015, iar Rogue One, deși nu face parte din seria episoadelor Star Wars, cu siguranță a fost și el cel mai așteptat film al acestui an. „Rogue One: A Star Wars Story” este primul film stand-alone al francizei, deși stand-alone e cam mult spus, totul este legat de povestea Star Wars, doar este că acest film este povestit din altă perspectivă. Or să mai urmeze astfel de povești Star Wars cu Han Solo și Boba Fett, cel puțin. Teoretic, în fiecare an vom avea un film Star Wars.

Star Wars_IMAX Poster 3

De când Disney a cumpărat franciza Star Wars, pare că suntem inundați de jucării, haine, rechizite, obiecte de decor, accesorii, toate cu personajele principale din Star Wars. Cei de la Disney au știut cum să se folosească de tot fan base-ul Star Wars și cum să atragă în cinematografe persoane care ar aprecia un film bine făcut, cu efecte ce se văd incredibil pe ecranul IMAX, deși nu sunt la curent cu acest univers.

Adevărații fani Star Wars au așteptat cu nerăbdare acest film, nu doar pentru că îl pot revedea din nou pe Darth Vader, dar mai ales pentru că le răspunde și la câteva întrebări rămase din trecerea de la episodul 3 (Revenge of the Sith) în episodul 4 (A New Hope). Trecere un pic mai ciudată, pentru că episodul 4 este primul filmat (1977), iar episodul 3 este ultimul filmat din seria celor din 2000 (2005).

Toți cei care au văzut episoadele 3 și 4, cel puțin, știau exact ce o să se întâmple în acest film, asta probabil i-a șters și din farmec. Acțiunea este previzibilă, mai ales dacă ai citit și cărțile sau ai urmărit desenele animate. Filmul nu te suprinde decât cu interpretarea personajelor, cu imagini absolut superbe și cu mici detalii care îți răspund la câteva întrebări.

Rogue One: A Star Wars Story (Donnie Yen) Ph: Film Frame ©Lucasfilm LFL

În continuare o să vă prezint foarte multe spoilere și o să fac legătura cu episoadele 3 și 4. Vă rog să citiți în continuare doar dacă ați văzut filmul și aveți nevoie de ceva lămuriri suplimentare.

O să vă povestesc pe scurt cum se ajunge la acțiunea din acest film:

În episodul 3, Anakin (personajul meu preferat) devine Darth Vader după ce este atras de partea întunecată a forței, el fiind înainte Jedi. Anakin rămâne fără mâini și picioare si este complet mutilat după lupta pierdută cu Obi-Wan (tot Jedi), dar este salvat de senatorul/împăratul Palpatine care îl transformă în binecunoscutul Darth Vader cu masca neagră prin care respiră greu. Cei doi copii ai lui Anakin și ai reginei Padme – Luke și Leia, sunt despărțiți și crescuți separat. Leia este crescută de senatorul Bail Organa (prezent în Rogue One), iar Luke ajunge la rudele lui de pe Tatooine (planeta natală a lui Anakin).

15421023_1190754350971897_3031506937535167371_n

Acesta este explicația cu care începe episodul 4: „It is a period of civil war. Rebel spaceships, striking from a hidden base, have won their first victory against the evil Galactic Empire.

During the battle, Rebel spies managed to steal secret plans to the Empire’s ultimate weapon, the Death Star, an armored space station with enough power to destroy an entire planet.”

Imperiul deja a pus stăpânire pe majoritatea planetelor și deține și o armă extraordinar de puternică care au putea să distrugă în câteva minute orice planetă. Imperiul, sub conducerea lui Darth Vader și a lui Darth Sidious, vrea să folosească arma pentru a opri orice rezistență venită din partea rebelilor, a celor care vor să distrugă Imperiul și care încă mai cred în forță și în cavalerii Jedi.15578546_1385835544789785_2681484609453886421_n

Filmul începe cu Leia care ajută din plin Rebeliunea și care a reușit să obțină planurile armei Imperiului – Death Star, dar este rapid capturată de Darth Vader, nu înainte de a ascunde planurile în droid-ul R2-D2.

Rogue One explică exact cele două paragrafe de mai sus. Explică cum s-a construit Death Star, cum au ajuns planurile la Leia, cum de e atât de ușor de distrus această armă cu o putere nemaivăzută, cu ce și de unde este alimentată arma și mai ales cine a reușit să fure planurile armei. Întrebări pe care mulți fani le aveau.

gallery-1460037786-rogue-one-star-wars-villain-is-this-darth-vader

Rogue One: A Star Wars Story ne spune povestea lui Jyn Erso, fata lui Galen Erso, cel care a construit Death Star. Tatăl ei este răpit și obligat să lucreze la arma Imperiului, ea rămânând în grija lui Saw Gerrera – caracter ce apare doar în seria animată Clone Wars.

Dar personajul principal mie mi se pare că este Death Star.

a8aeaefa424a121eae760f6b892b5d43

Sunt destul de multe caractere din episoadele Star Wars ce apar în acest film, multe apare doar pentru 2-3 secunde și sunt ușor de ratat, precum: Dr Cornelius Evazan și Ponda Baba. Dar sunt și personaje foarte cunoscute, precum: Mon Mothma, Bail Organa (jucat chiar de Jimmy Smits), R2-D2, C-3PO și personaje ce au fost readuse în fața camerelor cu ajutorul CGI-ului. Nu mă așteptam să apară Grand Moff Tarkin (mâna dreaptă a lui Darth Vader din episodul 4), mai ales că arată exact ca acum 39 de ani, deși actorul (Peter Cushing) a murit în urmă cu 20 de ani, el fiind readus la viață cu ajutorul CGI-ului.

Aici puteți vedea o listă cu toate easter-egg-urile din film.

peter-cushing

Recunosc că am fost dezamăgită de Darth Vader. Statura, mersul, vocea, casca, nimic nu mi s-a părut că se potrivește cu Darth Vader din episodul 4. E adevărat că acum abia își pune costumul și poate el se modifică pe parcurs, dar eu mă așteptam la o prezență mult mai puternică, mai dură, cu vocea binecunoscută, și cred că astea se putea rezolva cu ajutorul unor efecte de sunet, deși tot James Earl Jones este cel care îi împrumută vocea. Dar momentul în care îl vezi pe Darth Vader fără costum o să-ți placă tare mult, la fel și cel în care foloseste forța pentru celebrul Choking.

rogue-one-darth-vader

Noile personaje sunt interpretate foarte bine. Felicity Jones o interpretează perfect pe Jyn Erso, nu ai cum să nu o placi. Filmele Star Wars mereu au avut personaje feminine puternice, mi s-a părut stupid când au auzit pe cineva la sfârșitul filmul că a zis că iar este un film feminist. Și Diego Luna are o interpretare foarte bună, dar cred că mai mult o să vă placă de noul droid – K-2SO. Dar, din păcate, nu veți avea cum să aflați detalii despre aceste persoanje, ele sunt doar persoanaje trecătoare care mor imediat ce și-au îndeplinit scopul. Forța e cam crudă cu ei…

Nu apar Jedi în acest film, nici nu ar avea cum. Singurul lightsaber văzut este cel al lui Darth Vader, dar se vorbește destul de mult despre The Force. În plus, apar mulți Stormtrooperi. Pentru cei care nu știu, stormtrooperi sunt de mai multe tipuri: Shoretroopers (camuflaj pentru nisip), Imperial Death Troopers (soldați de elită/badyguarzi, singurii stormtrooperi care nimeresc ceva), Imperial Combat Assault Tank Commanders + Clone Troopers, Sniper Troopers, Flame Troopers, Sandtroopers, Shock troopers, Jumptroopers etc.

Rogue-One-A-Star-Wars-Story-Movie

Nici nu trebuie să vă povestesc acțiunea, din scurta rememorarea a episoadelor 3 și 4 vă puteți da seama rapid ce se întâmplă. Rebelii află cum pot distruge ușor Death Star după ce Galen Erso lasă o hibă în sistem și obțin planurile armei după o luptă în care Imperiul folosește Death Star-ul ca să distrugă întreaga planetă și să omoare toți rebelii aflați acolo. Dar planurile reușesc să ajungă la prințesa Leia, după cum bine știți.

Imaginile sunt superbe, mai ales cele când este testată arma Death Star și imaginile luptei de pe Scarif (planeta unde erau ținute arhivele Imperiului și planurile armei). Tot în lupta de pe Scarif vedem din nou și AT-ACT Walker.

at-act-walker_78783f1b

Există și câteva elemente diferențiatoare față de filmele din seria Star Wars: filmul nu începe cu textul galben care se mișcă în sus pe ecran și intro-ul audio este un pic modificat.

Cel mai mult la acest film mi-au plăcut imaginile grafice, peisajele și apariția lui Darth Vader, deși mă așteptam la un ceva mai mult din partea lui. Cred că nu m-am putut bucura pe deplin de film pentru că știam ce se întâmplă. Mulți consideră „Rogue One” un film mai bun decât „The Force Awakens”, eu nu mă număr printre acele persoane. Am văzut The Force Awakens de 4 ori la cineva, la Rogue One cred că o să mai merg doar o singură dată.

Mai rămâne o singură întrebare. Ce s-a întâmplat cu Jar Jar Binks?

Filmul „Rogue One: O poveste Star Wars” este distribuit de Forum Film România şi are premiera oficială pe 16 decembrie 2016, fiind disponibil în reţeaua Cinema City România în format 3D (subtitrat şi dublat), IMAX 3D (AFI Palace Cotroceni Bucureşti, Shopping City Timişoara) şi 4DX 3D (Mega Mall Bucureşti, City Park Mall Constanţa, Shopping City Timişoara).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.