Evenimentele organizate de Media Galaxy sub platforma Open Innovation Hub continuă cu “Imagery Innovators” – eveniment dedicat rolului tehnologiei în segmentul TV și organizat în colaborare cu LG România. V-am povestit deja cum a fost la primul eveniment Open Innovation Hub dedicat device-urilor din bucătărie.
Alături de Media Galaxy, s-au aflat Ciprian Mirea (HE Product Specialist, LG România), Tudor Petre (Sound Designer), Cristian Mărculescu (Critic de Film), Ada Roseti (Director de Programe, Discovery Networks CEE) și Cristian Manafu (Blogger manafu.ro). Moderatorul discuției a fost Vlad Tăușance. Aceștia au discutat despre tehnologiile ce conturează un nou tip de experiență de vizionare.
Televizorul rămâne centrul ecosistemului de divertisment
Cei prezenți au fost de acord că televizorul rămâne un punct focal al locuinței, capabil să aducă toată familia laolaltă pentru momente de divertisment.
Se remarcă creșterea accesibilității soluțiilor care oferă sunet și imagine de calitate. Acestea devin din ce în ce mai compacte și disponibile la scară largă. Soundbar-uri, boxe high-end incluse în televizor, ecrane de tip OLED, care luminează individual fiecare pixel, creșterea calității sunetului prin apariția de noi tehnologii precum Dolby Atmos, sunt doar câteva dintre inovațiile care au setat direcția construirii unei experiențe “specializate” dincolo de sala de cinema în ultimii ani.
Vizionarea imersivă și realitatea virtuală
Mixul de imagine și sunet de calitate nu mai este însă suficient. Relația unilaterală cu TV-ul nu mai este de actualitate, iar interactivitatea cu ecranele devine din ce în ce mai mult o facilitate căutată de consumatori, în special de categoria tânără. Așa cum au menționat cei prezenți la discuție, “generația Y” a avut acces direct la ecrane mobile prin intermediul cărora au interacționat cu conținutul și caută în prezent aceeași interacțiune pe orice device. Această interacțiune se realizează prin ecrane tactile, dar și prin noile generații de telecomenzi specializate, ergonomice, care asigură o manipulare și o interacțiune mai prietenoasă cu televizorul.
Totodată, tehnologiile de tipul 3D sau realitatea virtuală sunt tot mai prezente și dorite de utilizatori. Dacă însă avansul tehnologic în zona de imagine este extrem de rapid, conținutul nu se poate adapta în același ritm progresului. Se remarcă așadar nevoia de colaborare între producătorii de device-uri și furnizorii de content pentru o aliniere în acest sens. Cu toate acestea, “realitatea virtuală este o tendință importantă în zona video, deoarece oferă un grad ridicat de stimulare și o experiență deosebită la îndemână și în deplină siguranță”, a subliniat Ada Roseti. Specialiștii anticipează că zonele în care realitatea virtuală va avea cel mai important rol sunt cele legate de sport, aplicații educative sau canale documentare. De asemenea, VR-ul va fi asociat în viitorul apropiat cu zona de gaming și animatics, cu o lume virtuală construită de la zero.
Conținutul “on-demand”
În ceea ce privește modul în care utilizatorii consumă conținut TV, se remarcă și creșterea consumului de conținut “la cerere” (content on demand) prin platforme de tipul Netflix, HBO GO sau prin aplicații ale televiziunilor (Eurosport, Discovery). Pe lângă accesibilitatea instant la conținutul dorit, a fost subliniat faptul că acest tip de conținut poate reprezenta o soluție pentru reducerea pirateriei.
Acestea sunt doar o parte din datele reieșite în urma discuției din cadrul evenimentului Imagery Innovators. Reprezentanții D&D Research, prezenți la întâlnire, au realizat și un studiu la fața locului care dezvăluie preferințele utilizatorilor în materie de tehnologii în segmentul TV.