fbpx

Totul despre rețeaua 5G de la Orange

Totul despre rețeaua 5G de la Orange

22 dec. 2019 Altele

Până să vă povestesc despre rețeaua 5G de la Orange pe care am testat-o în ultimele zile prin programul Orange Smartphone Tester, hai să discutăm mai întâi despre rețeaua 5G – ce aduce ea nou.

5G este a 5-a generație de rețele mobile, dar va avea un rol mult mai important decât generațiile anterioare.


5G va seta un nou standard pentru rețeaua mobilă, nu doar pentru a interconecta oamenii, ci și pentru a interconecta și controla mașini, mașinării de mare tonaj și dispozitive. Acesta va oferi noi niveluri de performanță și eficiență, care vor da noi experiențe utilizatorilor și vor conecta noi industrii. 5G va oferi viteze incredibile, latență ultra-scăzută, capacitate masivă de transfer și o experiență de utilizare mai uniformă. 5G va redefini o gamă largă de industrii cu servicii conectate, de la vânzare la educație, de la transport la divertisment și tot ce se ne putem imagina.

Într-un studiu realizat de 5G Economy se constata că efectul economic integral al tehnologiei 5G, cu o acoperire pe tot globul până în 2035 sprijinind o gamă largă de industrii, poate produce până la 12 trilioane de dolari în bunuri și servicii. Studiul a dezvăluit, de asemenea, că lanțul valoric 5G (OEM, operatori, creatori de conținut, dezvoltatori de aplicații și consumatori) ar putea genera până la 3,5 miliarde de dolari în venituri totale agregate până în 2035 și să sprijine până la 22 de milioane de locuri de muncă. Desigur, există multe aplicații emergente, care sunt încă definite sau chiar necunoscute astăzi. Acesta este motivul pentru care numai timpul va spune care va fi efectul „5G complet”. Încă nu s-a făcut un raport despre câte locuri de muncă or să dispară după apariția 5G.

Beneficii ale tehnologiei 5G:

  1. 5G nu numai că îmbunătățește smartphone-urile noastre, dar va genera și noi experiențe imersive, precum VR și AR, cu rate de transfer mai rapide și mai uniforme, latență mai mică și costuri scăzute.
  2. 5G va permite noi servicii care pot transforma industriile ce depind de conexiuni ultra-fiabile și constante, cu latență scăzută – cum ar fi controlul la distanță al infrastructurii, al vehiculelor și al procedurilor medicale.
  3. Un upgrade masiv al Internet of Things. 5G va conecta un număr masiv de senzori încorporați în aproape orice, prin capacitatea de a reduce cantitatea de date, puterea și mobilitatea pentru a oferi soluții extrem de rapide si cu costuri reduse.

Cat de rapid este 5G?

Conform cerințelor IMT-2020 (International Mobile Telecommunications-2020), 5G este de așteptat să ofere o viteza a transferurilor de date de până la 20 Gbps. Dar 5G înseamnă mai mult decât viteză. Pe lângă rvitezele de transfer mai mari, 5G va oferi o capacitate de rețea mult mai mare prin extinderea într-un spectru nou, cum ar fi unda milimetrică (mmWave). 5G va oferi, de asemenea, o latență mult mai mică pentru un răspuns imediat și rapid și o experiență de utilizator mai uniformă, astfel încât ratele de date să rămână constant ridicate chiar și atunci când utilizatorii se deplasează. Mai mult, noua rețea mobilă 5G NR (New Radio) va fi susținută de fundația Gigabit LTE, care va asigura conectivitatea omniprezentă din clasa Gigabit.

La fel ca 4G LTE, 5G este, de asemenea, bazat pe OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing) și va funcționa pe baza acelorași principii de rețea mobilă. Cu toate acestea, noua interfață de aer 5G NR (New Radio) va îmbunătăți și mai mult OFDM pentru a oferi un grad mult mai mare de flexibilitate și scalabilitate. 5G nu va furniza doar servicii de broadband mobil mai rapid și mai stabil  în comparație cu 4G LTE, dar se va extinde și în noi domenii de servicii, cum ar fi comunicările extreme de importante și conectarea IoT masiv. Aceasta este permisă de tehnici noi de proiectare a interfeței 5G NR, cum ar fi un nou proiect de subframe TDD (Time Division Duplex) de sine stătător.

Care este diferența dintre 5G și 4G LTE

În timp ce 4G LTE s-a concentrat pe furnizarea de servicii de broadband mobil mult mai rapide decât 3G, 5G este conceput pentru a fi o platformă unificată, mai capabilă, care nu numai că va ridica experiențele în broadband mobil, dar va susține și noi servicii, cum ar fi IoT – la adevărata lui capacitate. 5G va susține în mod nativ toate tipurile de spectru (licențiate, partajate, fără licență) și de benzi (low, mid si high), o gamă largă de modele de implementare (de la macro-celule tradiționale la hotspoturi), precum și noi modalități de interconectare (cum ar fi device-to-device).

5G va folosi la maxim fiecare bit din spectrum – de la benzi joase sub 1 GHz, la benzi mijlocii de la 1 GHz la 6 GHz, până la benzi înalte cunoscute sub numele de unde milimetrice. 5G va fi semnificativ mai rapid decât 4G, oferind 100+ Megabits pe secundă transfer de date în medie și poate ajunge până la 20 Gigabits-pe-secunda transfer de date. 5G va sprijini o creștere de 100 de ori a capacității de trafic și a eficienței rețelelor dar si o latență semnificativ mai mică pentru a oferi acces aproape instantaneu, în timp real: o scădere de 10 ori a latenței end-to-end până la 1ms.

5G pe glob

Judecând după primirea entuziastă a tehnologiei 5G de către guverne și industrie, suntem pe marginea unei revoluții tehnologice. Introdusă inițial pentru a ajuta rețelele wireless să facă față traficului de date din ce în ce mai mare în rețelele lor, rețeaua 5G va duce la inovații majore, cum ar fi chirurgia la distanță, controlul vehiculelor fără șoferi și multe altele.

 

Ne afectează rețeaua 5G sănătatea?

Rețeaua 5G a devenit intens controversată în multe parti ale globului. Grupuri de cetățeni și câțiva oameni de știință, exprimând îngrijorarea cu privire la posibilele efecte asupra sanatatii a frecventei radio (RF) transmisa de stațiile de bază 5G. Opoziția publică pare să se concentreze pe două caracteristici ale rețelelor 5G. În primul rând, sistemele 5G vor funcționa pe mai multe benzi de frecvență, inclusiv una care este puțin sub partea de undă milimetrică a spectrului RF care se extinde de la 30 la 300 GHz. În timp ce undele milimetrice nu au fost folosite până acum pentru comunicații celulare, ele au fost utilizate pentru multe alte aplicații, inclusiv scanere de securitate din aeroporturi, radar anticoliziune pentru automobile și pentru a conecta stațiile de bază celulare actuale. În al doilea rând, sistemele 5G se vor baza pe o multitudine de „celule mici” montate în apropierea abonaților, deseori pe stâlpii de utilitate prezenti pe străzile publice. Aceste celule vor contine antene „inteligente” care transmit mai multe fascicule (până la 64 cu proiecte actuale, eventual mai multe), care pot fi direcționate independent către abonați individuali.  Pe termen lung, acestea vor fi completate de celule și mai mici care vor fi montate în interiorul clădirilor. Perspectivele unei creșteri dramatice a numărului de surse care transmit semnale RF sunt, fără îndoială, neliniștitoare pentru mulți oameni, indiferent de riscurile reale pentru sănătate.

O parte din spectrul 5G permis, conform standardelor internaționale se încadrează în banda de microunde. Microundele generează căldură în obiectele prin care trec. Cu toate acestea, la nivelurile utilizate pentru 5G (și tehnologiile mobile anterioare), efectele de încălzire nu sunt dăunătoare susțin oamenii de știință. Nivelul maxim de frecvență radio la care ar putea fi expus cineva de la 5G (sau orice alte semnale în zonele populate) este atât de mic încât până în prezent nu s-a observat o creștere a temperaturii. Intervalul de frecvență al semnalelor 5G introduse se află în banda neionizantă a spectrului electromagnetic și cu mult sub cele considerate dăunătoare, deci, în principiu, 5G nu este mai dăunător sănătații decât tehnologiile mobile actuale.

Cum în prima fază tehnologia 5G a început să ajungă la utilizatorul final prin intermediul smartphone-urilor, device-urile compatibile cu standardul 5G disponibile momentan pe piața din România nu sunt multe: Samsung Galaxy S10 5G, Huawei Mate 20X, Xiaomi Mi Mix 3 5G, și probabil în viitor vom vedea și V50 THINQ 5G, OPPO RENO 5g, Huawei Mate X, OnePlus 7 PRO 5G, ZTW Axon 10 Pro 5G și Motorola Moto Z3 5G.

Orange are exclusivitate asupra lui Samsung Galaxy S10 5G până în primăvara anului viitor – 2020.

Tehnologia 5G de la Orange

Din 5 noiembrie 2019 cea mai bună experiență 5G este disponibila clienților Orange.

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă clienţilor din trei oraşe (Cluj, Iași și București), oferind viteze maxime de descărcare de până la 1.2 Gbps şi viteze medii de 600 Mbps, capabile să furnizeze utilizatorilor o experienţă similară celei oferite de serviciul de internet prin fibră optică.

Pentru a beneficia de 5G de la Orange trebuie să semnezi un nou contract pentru un abonament 5G, nu trebuie să-ți schimbi numărul de telefon, nici măcar cartela. Fiind o tehnologie diferită de 4G, este necesar și un alt tip de abonament. Și desigur, un device compatibil.

Poți avea un contract 5G și un telefon 4G, dar vei plăti mai mult la abonament fără să beneficiezi de vreun avantaj al rețelei 5G. Se poate și invers, să ai un telefon 5G și abonament 4G, dar din nou nu vei beneficia de avantajele rețelei 5G. Atenție! Nu vei avea 5G în roaming.

Abonamentul 5G de la Orange este Orange Me Start 25 la 25 euro/lună + TVA – cu net nelimitat.

 

5G aduce nu doar viteze superioare tehnologiilor existente, ci şi latenţe reduse. Acestea se traduc printr-un timp de răspuns al reţelei extrem de scăzut, de nivelul milisecundelor si fac posibilă apariţia maşinilor autonome, ce pot comunica între ele în timp real, sau transmisiunea unui  concert live prin intermediul ochelarilor VR.

În iunie 2017, în cadrul ICEE.fest, Orange România a demonstrat pentru prima oară beneficiile pe care le poate aduce tehnologia 5G: au fost imprimate 3D celule stem vii și produs țesut organic. Un an mai târziu, alături de Samsung și Cisco, Orange realiza primul test din Europa de utilizare în condiții reale a unei rețele 5G. Demonstrațiile au continuat în 2019, când iubitorii de muzică prezenți la festivalurile Untold și Summer Well au avut parte de experiențe inedite prin intermediul tehnologiei 5G.

Orange România introduce, de asemenea, o serie de servicii exclusiv disponibile doar pentru clienții săi. Printre acestea se numără Number Share, care permite utilizatorilor să folosească același număr de telefon pe mai multe dispozitive, fără a necesita o conexiune Bluetooth sau Wi-Fi, și prima soluție HD Voice Plus din România, care oferă o calitate mult îmbunătățită a apelurilor vocale. Clienții Orange vor beneficia, de asemenea, de tehnologia eSIM – tehnologie folosită pentru Samsung Galaxy Watch Active 2 LTE, în prezent fiind implementate doar de Orange România. V-am povestit mai multe despre ele în acest articol.

Eu am căutat rețeaua 5G de la Orange prin tot orașul București. Deși am găsit câteva zone cu 5G, în special în centru, semnalul se tot pierdea. După 10 minute în care am tot încercat să fac un speedtest, în sfârșit am prins un semnal care m-a ținut 30 secunde – cât durează testul.

Iată și o comparație cu viteza 4G înregistrată pe un Note9.

 

4G
4G – Note 9

 

5G
5G – S10 5G

Vitezele atinse nu sunt așa mari, nu e ce trebuie… probabil pentru că rețeaua nu era stabilă, din acest motiv am avut rezultate diferite de fiecare dată când am încercat să testez viteza. Clar este că în acest moment tehnologia 5G e prea la început, poate peste 1-2 ani să ne putem bucura cu adevărat de viteze mari și stabilitate.

În acest moment, oare este înțelept să cumpărăm un device 5G?

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.