Recent am avut plăcerea să mă joc cu setup-ul format din Mouse + Mousepad Hyperflux de la Razer, dar și cu tastatura lor Blackwidow Chroma v2, ambele integrate cu sistemul Razer Chroma.
A fost o plăcere să testez produsele deoarece s-au comportat foarte bine, iar sistemul lor de iluminat Chroma este extrem de versatil și are din ce în ce mai multe integrări cu majoritatea jocurilor populare. Atât mouse-ul, mousepad-ul cât și tastatura se sincronizează cu jocul tău preferat și reacționează la diverși stimuli din joc.
În Overwatch mi s-a părut cel mai interesant, fiecare erou în parte are un pattern de culori personal, iar butoanele puterilor sunt aprinse în culori diferite atunci cand sunt disponibile față de cât timp stau să se încarce. În plus, tot setup-ul pulsează în momente cheie, cum ar fi disponibilitatea sau pornirea puterii ultimate.
Pentru cei care au aversiune față de iluminatul device-urilor în stil RGB, cu cât mai multe culori și benzi de LED-uri, vă previn de pe acum… urmează un articol despre și mai multe luminițe RGB. Deci ar fi un moment bun să închideți ochii. You have been warned.
Pe cât de distractiv este sistemul Razer Chroma, Razer nu s-au oprit aici. Nu doar device-urile branduite Razer au acces la aceste lumini. Razer a colaborat cu Philips pentru a putea sincroniza becurile Philips HUE cu device-urile Razer capabile de iluminat Chroma. Toate acestea prin intermediul sistemului Razer Synapse, instalat pe PC.
Ce vă trebuie pentru a putea face un astfel de setup?
- Un Bridge Philips, cel puțin V2, capabil să controleze becurile și să transmită mai departe comenzile. Acesta trebuie legat la curent și la routerul principal al casei/apartamentului/biroului. FOARTE IMPORTANT: La același router trebuie să fie legat și PC/Laptopul, altfel nu va funcționa sincronizarea cu Chroma
- Becuri/veioze Philips Hue sau Philips HUE GO, în funcție de preferințe.
- Un telefon mobil pe care să instalați aplicația Philips HUE, conectat la aceeași rețea cu Bridge-ul și PC/Laptop-ul.
- Programul Razer Synapse instalat pe PC.
Odată adus la zi, cu toate update-urile (inclusiv pentru becuri sau veioze), intrăm în meniul HUE și putem începe legarea becurilor/veiozelor.
Deschidem aplicația pe telefonul mobil și configurăm rețeaua HUE după bunul plac. Becurile pot fi folosite liniștit ca becuri normale oricând, dar pentru a se sincroniza cu Razer Chroma trebuie parcurși câțiva pași.
Atât becurile cât și veiozele Philips Hue, se vor adăuga la un „Entertainment Area”. Nu contează în câte „Încăperi” sau setup-uri virtuale sunt deja în meniul aplicației. Odată creat acest nou Entertainment Area, se selectează becurile dorite pentru adăugare, se verifică dacă sunt la zi cu update-ul și se începe procedura de poziționare a acestora relativ cu utilizatorul și sistemul de gaming.
IMPORTANT: Pentru a beneficia de maximul de potențial al sincronizării cu Razer Chroma, este indicat să folosiți lămpile portabile Philips GO, deoarece sunt mai rapide ca becurile HUE și crează o lumină mai difuză, plăcută când te joci.
Lampa portabilă Philips HUE GO este dotată cu un bec Hue de 6W la interior și are 300 lumeni putere de iluminare. Aceasta poate funcționa legată la priză sau portabil, deoarece firul se poate scoate. Poate funcționa maxim 3 ore pe baterie și se încarcă într-o oră și jumătate la capacitate maximă.
Revenind la setarea zonei de gaming – Fiecare bec poate fi testat pentru amplasarea corectă, iar odată ce ești mulțumit cu acest lucru poți finaliza zona de Entertainment.
După acest pas poți da Refresh în aplicația Razer Synapse pe PC și vei vedea noua zonă creată, cu fiecare bec în parte, unde poți interveni pentru setarea unor efecte sau poți lăsa jocurile să facă asta.
Ca exemplu, am ales Overwatch deoarece are cea mai variată gamă de efecte Chroma. În alte jocuri, precum Diablo III, CS:GO efectele nu sunt atât de variate sau colorate așa că am ales Overwatch pentru a testa sistemul.
Odată rulat jocul, tastatura, mouseul, mousepadul și toate becurile care fac parte din Entertainment Area-ul creat de tine mai devreme se sincronizează și așteaptă să intrii într-un joc și să alegi un erou. Fiecare erou din Overwatch are paleta lui de culori și efecte. Toate tastele aferente Skill-urile sunt Highlighted sau sunt roșii când se încarcă. Când ai încărcat abilitatea ultimată tot setup-ul flash-uiește să te anunțe, iar odată pornită acea ultimată tot sistemul va reacționa diferit pentru fiecare erou.
Efectul creat este foarte interesant, evident, puțin recomandat pentru cei care au probleme epileptice, deoarece sunt destule momente pline de schimbări rapide ale culorilor sau flash-uri. Poziționate corect, lămpile Hue sau Hue GO pot crea o atmosferă imersivă, ba chiar pot ajuta, deoarece poate nu ești atent la anumite aspecte ale jocului fiind concentrat pe ceva, iar un flash care îți luminează toată camera mai mult ca sigur că îți va atrage atenția.
Pentru Browsing sau orice altă activitate non-gaming, poți lega toate becurile la Chroma și acestea să sincronizeze efectele perifericelor. Deși cred că devine amețitor dacă pui Rainbow în toată camera, dar hey… poate eu amețesc dar altora le place acest lucru.
Pentru mulți este Overkill complet și înțeleg persoanele care spun că un astfel de setup este ori inutil, ori enervant și asta este OK. Razer nu se adresează acestor persoane.
Evident că poți crea multe efecte și în afara jocurilor, deoarece sistemul HUE este foarte versatil. Poți crea zone de relaxare ale casei sau poți schimba mood-ul petrecerii trecând la alte culori pentru a surprinde invitații. Sau poți face becurile să reacționeze la sunet sau la muzică, chiar și la acțiuni prestabilite prin IFTTT – toată camera poate să fie roșie dacă primești un mail pe Gmail.
Posibilitățile sunt foarte multe, iar amplasamentul ține de creativitatea fiecăruia. Dacă în trecut erai limitat de prizele pentru becuri, în cazul modelului Philips HUE GO, acesta poate fi pus oriunde, inclusiv fără fir, deoarece acesta se poate încărca și ilumina până la 3 ore fără a fi legat la priză.
Ca impediment, am întâlnit procedeul de upgrade al becurilor normale Philips Hue, care durează ore și ore și ore, poate fi întrerupt și a fost nevoie să îl reiau de prea multe ori pentru a ajunge la un rezultat. De aceea, recomand folosirea acestui sistem în principal cu lămpile Philips Hue GO, sau dacă ai deja destule becuri HUE, să ai suficientă răbdare să le aduci la zi cu update-ul – eu nu am avut.
O veioză de tip Philips Hue GO este aproximativ 400 lei la eMag , iar un Bridge pentru a controla toate becurile de tip HUE este aproximativ 300 lei.