fbpx

De ce să alegi o tastatură mecanică?

De ce să alegi o tastatură mecanică?

22 feb. 2017 Altele, Gaming

Tastatura de tip qwerty are 104 taste și reprezintă unul dintre cele mai vechi component de intrare din structura unui computer modern. Tastatura are doar două funcții: apăsarea unei taste și eliberarea ei (se înregistrează separat). Fiecare tastatură are două tipuri de taste (comutatoare cu efect  când sunt apăsate și eliberate) și taste de control (au efect doar când sunt apăsate) cu o membrană de cauciuc sub taste ce face apăsarea acestora obositoare și silențioasă pentru utilizator, dar ieftină pentru producător.

IMG_3015

Dar pe lângă tastaturile obișnuite, mai există și tastaturi mecanice utilizate în special de gameri. Tastaturile mecanice se diferențiază destul de mult de unele normale, sunt mult mai rapide – folosesc doar comutatoare individuale pentru a trimite informația asupra apăsării unei taste (acesta fiind și principalul avantaj al unei tastaturi mecanice – modul de transmitere a informației cu privire la apăsarea unei taste ceea ce face ca înregistrarea unei comenzi să fie făcută rapid), tastaturile mecanice sunt mult mai rezistente în timp (majoritatea au cadru metalic și sunt mai grele), oferă mai mult confort (majoritatea sunt customizabile și au taste speciale programabile), pot fi personalizate (majoritatea oferă diferite moduri de iluminare, chiar și personalizarea culorii fiecărei taste) și oferă feedback imediat – sunetul specific.

-HyperX_AlloyFPS_HX_KB1_UK_rk_hr

Din cauza cursei mai lungi a tastelor și a switch-urile butoanelor, un dezavantaj al tastaturilor mecanice este zgomotul produs în momentul apăsării unui buton – zgomot ce este utilizat ca feedback în timpul jocurilor. Mai toate tastaturile mecanice sunt utilizate doar pentru gaming, zgomotul fiind deranjant pentru cei care tastează foarte mut.

Tastaturile mecanice pot fi împărțite în 4 categorii în funcție de cele 4 tipuri de switch-uri folosite, în funcție de forța necesară pentru a apasă un buton :

  • Cherry MX Black (apăsare medie și fără zgomot) – este o tastatură în special pentru gaming, folosită mai ales de gamerii ce preferă o apăsare la maxim a butoanelor și unde nu este nevoie de un răspuns (feedback-ul prin zgomot). Mișcarea este lineară. Forța de acționare este de 60g;

18pq9mbkkpoykgif

  • Cherry MX Red (apăsare scurtă fără zgomot) – este o tastatură  utilizată folosită de jucătorii care vor o apăsare scurtă a butoanelor. Forța de acționare este de 45g;

18pq9nb30vjedgif

  • Cherry MX Blue (apăsare scurtă şi zgomotoasă) – oferă o apăsare lină a tastelor și oferă un răspuns pentru înregistrarea unei comenzi, fiind destul de zgomotoasă. Seamănă foarte mult la sunet cu utilizarea unei mașini de scris, poate să fie deranjantă când tastezi mult. Forța de acționare este între 50g și 60g;

18pqd0vdjiylhgif

  • Cherry MX Brown (apăsare scurtă şi silenţioasă) – utilizată de gameri dar și de persoanele care scriu foarte mult la calculator. Switch-ul Brown este o combinație între switch-urile Black și Blue. Forța de acționare este de 45g.

18pq9oscxj100gif

Există și alte tip-uri de switch-uri, unele create special de anumiți producători (Razer are trei switch-uri speciale pe care le folosește, Logitech are Romer G etc.), dar cele patru de mai sus sunt cele mai cunoscute și utilizate. Mai multe detalii aici.

Față de o tastatură normală, cele mecanice au prețuri mult mai mari. Tastaturile mecanice depășesc 400 de lei, dar o tastatură normală decentă costă în jur de 60-70lei.

Eu vă recomand tastatura mecanică HyperX Alloy FPS. Aici puteți vedea unboxing-ul ei, iar aici este review-ul complet pentru modelul cu switch-uri MX Blue.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.